Info

Vijeće muftija: Kroz Fond Bejtul-mal muslimani dosljedno izvršavaju obrede zekata, vitra i kurbana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koja je održana u Brčkom, ukazano je na važnost davanja zekata, sadekatul-fitra i kurbana, a to su obredi (ibadeti) koje muslimani vjerno i dosljedno izvršavaju od vremena poslanika Muhammeda, a.s., do današnjih dana.

Rečeno je da predvodnici Islamske zajednice u BiH imaju pravo i obavezu da muslimanima osiguraju adekvatne uslove za izvršavanje tih obreda.

– Samo institucionalnim prikupljanjem zekata u Fond Bjetul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija propisa o zekatu i sadekatul-fitru – istaknuto je.

Vijeće muftija naglašava da se organiziranim prikupljanjem zekata na poljoprivredne proizvode upotpunjuje izvršavanje propisa o zekatu. Vijeće pohvaljuje nivo međusobne saradnje svih organizacionih jedinica tokom prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, njegovog transporta, skladištenja i podjele.

Istaknuta je podrška koordiniranom načinu vođenja akcije kurbana s nivoa Rijaseta i uprava medresa, kao i organizirani način klanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici izvršiti čin žrtvovanja kurbana u okviru svog domaćinstva.

– Ova akcija kroz otkup stoke domaćih proizvođača osnažuje održivi opstanak bošnjačkih povratnika i svojim efektima kontinuirano pomaže učenicima, studentima i svim generacijama i grupama socijalno-ugroženih stanovnika BiH – naglašeno je na sjednici.

Također, Vijeće muftija ukazuje na značaj Ureda za društvenu brigu koji sredstvima iz Bejtul-mala pomaže socijalno ugroženim kategorijama našeg društva te time upotpunjuje socijalno-humanitarnu misiju Islamske zajednice.

Insistira se na daljnjem jačanju institucionalne saradnje organa i ustanova Islamske zajednice u dijaspori i Rijaseta Islamske zajednice u BiH, javlja agencija MINA.

Sjednici, kojom je predsjedavao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, prisustvovali su i zamjenik reisul-uleme Enes ef. Ljevaković, muftije te glavni imami Islamskih zajednica Bošnjaka u dijaspori i rukovodioci organizacionih jedinica u Rijasetu IZ.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno