Biznis

Vijeće ministara BiH: Javni dug BiH smanjen za 744,59 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vanjski dug smanjen je za 695,6 miliona KM, a unutrašnji dug za 48,99 miliona KM. Javna zaduženost je 31. decembra 2017. godine iznosila oko 11,3 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 7,8 milijardi KM, a unutrašnji dug oko 3,5 milijardi KM

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o uspostavi Odbora za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine u skladu s Akcionim planom za Zapadni Balkan, a u okviru provedbe Reformske agende, javlja Anadolu Agency (AA).

Donošenjem ove odluke Vijeće ministara BiH provodi i jednu od obaveza sa liste reformskih mjera koje je potrebno implementirati do Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja ove godine u Sofiji.

Odbor će djelovati kao međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH uključenih u provođenje carinskih i drugih graničnih procedura i predstavnika udruženja poslovne zajednice u našoj zemlji. Vijeće ministara BiH donijet će Odluku o imenovanju članova ovog odbora, kojim će predsjedavati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a njegov zamjenik će biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ciljevi Odbora su daljnje pojednostavljivanje i harmonizacija carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa međunarodnim standardima uspostavljenim Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije o olakšavanju trgovine i drugim međunarodnim trgovinskim obavezama BiH. Formiranje ovog odbora proističe i iz Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine uz CEFTA 2006.

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Izvještajem Ministarstva vanjskih poslova BiH sa koordinacijskih sastanaka za Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji na kojima su učestvovali predstavnici nadležnih institucija BiH.

U Izvještaju je naglašen značaj Samita u Sofiji koji će pored evropske perspektive regije biti posvećen i jačanju veza između ljudi unutar regije Zapadnog Balkana realizacijom projekata i mjera iz „Agende povezanosti“ (Connectivity Agenda) Nadležne institucije BiH nastavljaju započete aktivnosti na provođenju više od 20 prioritetnih mjera, čime bi se ostvario očekivani napredak do Samita u Sofiji. Održavanje Samita od velikog značaja je za BiH i region, tim prije što je posljednji samit ovakve vrste održan prije 15 godina.

Izvor: AA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno