Zenica

VIDEO+FOTO: Zenički mališani uživali u programu “Dan dječije radosti”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na platou ispred Krčme BP održan program za djecu Zenice “Dan dječije radosti” u organizaciji braće Petrović, Ivana i Andrije.

Na izmaku 2022. godine, najljepšu čestitku cijelom svijetu povodom Nove 2023. ispisali su male Zeničanke i Zeničani u centru svoga grada, podsjećajući taj svijet šta je to najvrjednije što ima i čemu bi se ubuduće morao mnogo više posvetiti, ako želi da bude sretan.

„Dan dječije radosti“, u tradicionalnoj organizaciji poznatih zeničkih ugostitelja i humanitaraca braće Ivana i Andrije Petrović, proteklog petka okupio je na platou ispred njihovog ugostiteljskog objekta „Krčma BP“ oko hiljadu mališana, priređujući najveću dječiju žurku u regionu sa dosad neviđenim zabavnim sadržajima, koji su u mnogo čemu podsjećali na scene iz popularnih novogodišnjih filmova. Nedostatak snježnih pahulja zamijenilo je hiljadu bijelih, sivih i plavih balona puštenih sa vrha višespratnice, u kojoj se nalazi „Krčma BP“, najavljujući dječijim srcima avanturu, koju su sa oduševljenjem doživjeli i odrasli posjetioci.

Sa vrha iste višespratnice, obučeni u odijela Djeda Mraza, članovi lokalne gorske službe spašavanja izveli su spuštanje, izazivajući ushićenje među rojem malih glava koje su im veselo skandirale. Ali pravi Djed Mraz se nikako nije pojavljivao. A onda je nastao muk uletom policijskih patrola pod sirenama i rotirajućim svjetlima. I dok su svi pomislili da će policajci prekinuti održavanje zabave zbog narušavanja javnog reda i mira, na njihovo iznenađenje policajci su iz jednog od automobila izveli pravog Djeda Mraza, koji se prema njihovom kazivanju izgubio na putu sa Sjevernog pola prema Zenici pa su se prepoznavši ga odlučili dovesti ga na ovaj događaj da njegove učesnike nagradi svojim poklon paketićima.

No ni tu iznenađenjima nije bio kraj, jer su ubrzo nakon toga na zabavu došli i vatrogasci sa kamionom gradske profesionalne vatrogasne jedinice opet pod rotirajućim svjetlima i sirenama za uzbunu. I taman što su mališani pomislili da je negdje buknuo požar, vatrogasci su im iz kamiona izveli irvasa, kojeg je Djed Mraz izgubio na svom putovanju. Ipak, najveće simpatije u liku Djeda Mraza odnio je Tarik Hrustić, mladić s posebnim potrebama i veliki prijatelj braće Petrović, neumorno se zabavljujući u crvenobijelom odijelu, šireći svoju zarazno pozitivnu energiju.

Ovaj spektakl dječijeg smijeha i radosti ostat će upamćen i po bogatom zabavnom programu, ispunjenom muzikom, pjesmom i plesom, zašta su se svojski potrudili prijatelji projekta, koji su se na poziv Petrovića odazvali s velikim zadovoljstvom. Zenički mališani su uživali u čarobnim koreografijama svojih vršnjaka iz plesnog centra „Iskre“, a sa drugaricama i drugarima iz KUD-a „Plamen“ opleli su i tradicionalna kolca iz naših krajeva. Svojim glasićima pratili su pjesme perspektivne muzičke pop nade Zlatana Karića i njegovog benda, dražesno izvodili svoje vrckave pokrete sa dječijim zabavljačem Dinom Brljevcem, a uz prijatelje iz udruženja „Sevdah“ pokazali i kao odlični poznavaoci naših starogradskih nota. Kroz novogodišnju čaroliju sa svojim sadržajima vodili su ih talentirani članovi Dječije i omladinske scene pri Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, čiji je direktor i glumac Miroljub Mijatović zajedno sa braćom Petrović režirao program cijelog događaja. Tokom igre i pjesme uz vesele melodije organizatori su na najmlađe bacali plišane igračke, dok su se neki u međuvremenu zabavljali oslikavanjem lica sa bodipejting umjetnicom Belmom Karić.

Ivanu i Andriji je Djed Mraz predao čast da se okušaju u njegovoj ulozi, prepuštajući im da poklon izvučenog pisma sa željom Djeda Mrazu dodijele njegovom najsretnijem dobitniku – dječaku s posebnim potrebama, koji je poželio kapu, rukavice, šal i cipele. Pismo sretnog dobitnika Ivan je izvukao iz Djeda Mrazovog poštanskog sandučeta noć uoči događaja, u prenosu uživo putem društvenih mreža.

U jednakoj euforiji nastavljena je i podjela besplatnih novogodišnjih paketića za svu djecu na žurci te fotografisanje sa Djeda Mrazom za nezaboravnu uspomenu iz djetinjstva, kakvu svako dijete zaslužuje. Novogodišnji paketići, kao i cijeli program obezbijeđen je uz nesebičnu podršku mnogobrojnih sponzora, među kojima su kako uspješni lokalni, tako i regionalno poznati privredni subjekti, prijatelji braće Petrović i ljudi dobre volje, a projekt je kao zlatni sponzor podržao i Grad Zenica.

Kako saznajemo od organizatora Petrovića, „Dan dječije radosti“ osmislili su sa željom da nijedno dijete s posebnim potrebama i iz drugih marginaliziranih grupa ne ostane uskraćeno za svoj novogodišnji paketić, kao i poruku koliko nam je svako od njih važno. U međuvremenu su primijetili da su djeca inače sve više uskraćena za ovakve i slične radosti, jer su se odrasli pod teretom svakodnevnog života jednostavno umorili i zaboravili koliko našoj djeci trebamo raspoloženi, nasmijani i voljni da zajedno s njima maštamo. Upravo zbog toga poželjeli su da ove godine okupe svu djecu, pokazujući time da su sva jednaka, da vrijede isto i da ništa na svijetu ne može i ne smije biti važnije od njihove dobrobiti.

„Od srca se još jednom zahvaljujemo svim našim prijateljima, donatorima, sponzorima i medijima na velikoj podršci da realizujemo ovaj najdraži nam projekat. Posebno dobrim ljudima, našim sugrađankama i sugrađanim koji su nam proteklih dana velikodušno donosili igračke, slatkiše i sredstva za kupovinu istih, kako bismo pripremili što više paketića. Čast nam je da je važnost ove priče podržala i naša gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, kojima se također i ovim putem zahvaljujemo. Neopisivo nam je drago da najljepše iskrene želje za novogodišnje praznike možemo uputiti s osjećajem izuzetnog ponosa što pripadamo gradu koji, unatoč svim izazovima našeg vremena, čuva i njeguje prave ljudske vrijednosti, a to je dječija radost i sreća,“ poručili su nam Petrovići.

Uzdajući se u naše staro narodno vjerovanje da s djecom dolazi i nafaka, nadamo se da će nam svima zadovoljstvo zeničkih mališana na „Danu dječije radosti“ naslutiti neke mnogo ljepše vijesti i dešavanja u Novoj 2023., bez ratova, mržnji, podjela i svega onog ružnog čemu smo svjedočili u staroj godini.

Uz podršku sponzora i prijatelja, braća Petrović su pripremili dvosatni program za mališane i prigodne paketiće koje je djeci uručio Djeda Mraz nakon završenog programa.

Današnjem programu je prisustvovalo više stotina djece i roditelja.

Kako je to sve izgledalo možete pogledati u nastavku:

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno