Biznis

VIDEO+FOTO: Zenički ITC gradi mostarski zatvor

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon osam godina blokade uzrokovane brojnim peripetijama konačno su počeli radovi na izgradnji nove zgrade Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Mostaru, koji je zamišljen kao jedan od najsigurnijih zatvora na Balkanu i prozvan mostarskim Alaktrazom.

Radi se o zatvorskom kompleksu koji se prema odluci Vlade Federacije BiH iz 2008. godine gradi u mostarskom prigradskom naselju Jasenica na površini od 50.000 četvornih metara, a izgradnjom rukovodi komisija Ministarstva pravde BiH.

Simboličnom početku radova prisustovali su direktor KPZ-a Mostar Boris Džeba i direktor ITC Zenica koja izvodi radove, Suvad Isaković.

“Druga faza radova podrazumijeva grube radove, a rok je 12 mjeseci, koji ne sumnjam da će se ispoštovati“, kazao je Isaković.

Direktor mostarskog zatvora Boris Džeba kaže kako se nada da će nakon druge faze radova odmah uslijediti i treća, te da će zatvorenici iz grada u novi zatvor biti prebačeni za dvije godine, kako se i planira.

Kapaciteti zatvorenog tipa, kako je kazao, gradit će se kasnije i namijenjeni su za smještaj 200 zatvorenika koji su osuđeni zbog teških krivičnih djela. Ova dva objekta bit će potpuno odvojena.

Prva faza radova, za šta je iz budžeta FBiH izdvojeno 3,3 miliona KM, završena je 2012. godine, a sredstva za drugu fazu u iznosu od 2,9 miliona KM osigurana su 2018. godine. No, sve je stalo zbog žalbi izvođača radova.

U prvoj fazi radova izgrađene su četiri vrste zaštitnih zidova, zaštitni kanal, dvije radionice te kuhinja, kao i šetnica oko odjela zatvorenog tipa s ogradom visine od šest metara, s pet boksova, a sada će uslijediti izgradnja svih objekata i infrastrukture za poluotvoreni zatvor.

Foto & video Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno