Zenica

VIDEO+FOTO: Zeničani obilježavaju tradiciju – Čimburijada uz muziku i zabavu

Tradicija zeničkog čimbura nastavljena je i ove godine. Stotine građana Zenice od jutra se nalazi na Kamberovića polju gdje su uz dobro društvo i muziku obilježili prvi dan proljeća. Na svakih desetak metara neizostavna je tava sa čimburom i roštilj s mesom. Većini njih ne treba prevelik razlog za slavlje, ali većina ih se okupila zbog tradicije.
U razgovoru za Klix.ba Zeničani su sretni što ih je na današnji dan poslužilo i vrijeme, ali i raspoloženje.
“Čimburijada za mene predstavlja radost zbog proljeća, našeg naroda koji je danas na ovom mjestu zaboravio na svoje brige te se posvetio sreći i uživanju. Ovdje sam već blizu desetak godina s prijateljima i porodicom. Iako proteklih godina vrijeme nije bilo na ruku, danas je puno bolje”, kazao je jedan od Zeničana.
Vladimir Franjić u ime Foruma građana Zenice koji je organizator zeničke čimburijade je kazao kako svake godine pokušavaju unijeti novitete i održati tradiciju.
“Ove godine smo obnovili i maskotu Čimburka koji je bio u ovom gradu do prije dvije godine, ali nakon što nam se odijelo raspalo, ostali smo bez maskote. Donacijama naših sugrađana uspjeli smo napraviti dvije maskote, jedna je izložena ispred našeg šatora, dok drugi hoda i slika se s mališanima”, izjavio je Franjić.
U sklopu današnje Čimburijade bit će održani brojni sadržaji među kojima i sastanak s privrednicima, takmičenje u pravljenju najboljeg čimbura, izložba i nagrađivanje fotografija te cjelodnevno slavlje.
Gradonačelnik Zenice posjetio je šator Restorana Salčinović gdje se priprema najveći čimbur te je sa sinom Rasima Salčinovića, Nasirom, u kazan od 1.500 jaja dodao još dva jajeta uz poruku da će Gradska uprava Zenici pružiti svu podršku da tradicija, zenička čimburijada, postane brend.
FOTO: E.Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem