Naše

VIDEO+FOTO: Za bolju Zenicu – najmlađi se upoznavali sa robotima, ali i sa vršnjacima koji su ih sami projektovali i izradili

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Za bolju Zenicu – najmlađi se upoznavali sa robotima, ali i sa vršnjacima koji su ih sami projektovali i izradili  – U prostorijama ICC Agencije ZEDA u Zenici po prvi put je u Zenici i BiH obilježena Evropska sedmica robotike (EU Robotics Week – ERW). Naša sugrađanka, Maja Hadžiselimović, magistrica robotike, najzaslužnija je što je ovaj prestižni događaj obilježen u našem, ali i desetak gradova širom BiH.

Ovogodišnji ERW 2017 u Bosni i Hercegovini je u fokus stavio najmlađu populaciju i razvijanje njihovih afiniteta prema robotici, ali i tehnici i tehnologijama uopšte.
Događaj koji je u Zenici održan u ICC-u, prvenstveno je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, ali dio događaja su bili i svi ostali ljubitelji robotike i savremenih tehnologija.

Mališani, među njima i prvačići, ali čak i polaznici nekih zeničkih vrtića, pa sve do srednjoškolaca… stotine mladih danas su “pohodile” ICC ZEDA-e. Iako tijesno, bučno, nikome nije ni na tren bilo dosadno, za što su se pobrinuli domaćini, ali i sponzori događaja. Od igara, učenja, nauke, do druženja, sve na jednom mjestu, kako je jedna od gošći prokomentirala “ipak ima nade…”

Pogledajte izjave odgovornih za ovaj događaj i pogledajte video kako su najmlađi uživali danas popodne.

EU Robotics Week (https://www.eu-robotics.net/robotics_week /) je projekat namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope. ERW je osnovan 2011.godine na Evropskom forumu za robotiku te se od tada jednom godišnje obilježava sedmica robotike širom Evrope tokom koje se održavaju radionice, predavanja, takmičenja, izložbe i sve ono što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji.

EU Robotics Week do sada nije organizovan u BiH, tako da je ovogodišnja manifestacija početak jednog projekta koji bi trebao postati tradicija.

ERW 2017 se ove godine po prvi put organizuje u Zenici, Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Sanskom Mostu, Kiseljaku, Varešu i Banja Luci, a moguće i u još nekoliko manjih gradova širom BiH.

Zahvaljujući partnerstvu Agencije ZEDA sa BH Futures Foundation, IEEE, SPARK School Mostar i iDEAlab MFZE s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici događaj je u Zenici upriličen u prostorijama Impulsnog kreativnog centra.

Mladi su učinili nešto novo o LEGO i mBot robotima, egzoskeletima, te programiranju Arduina, upoznali svoje vršnjake, neke čak i osnovce, koji su napravili svoje robote remek-djela, na kojima su radili i šest mjeseci…. Posebni gosti su bili članovi udruženja za djecu sa teškoćama u razvoju “Svijet u slikama” Zenica koji su prvo udruženje u BiH koje će u svakodnevni rad sa djecom uključiti mBot i LEGO robote.

Domaćini su se zahvalili AS grupaciji, VISPAKU i drugim brendovima ove grupacije, koji su podržali ovaj skup.

– S obzirom da se bavim robotikom i da sam uključena u par EU Horizon2020 projekata, svjesna sam značaja ovakvih događaja i ulaganja u STEM edukaciju i čvrsto želim da promijenim činjenicu da je do sada Bosna i Hercegovina bila van statistike održanih događaja. Prošle godine, održano je preko 800 događaja unutar EU Robotics Week sedmice širom Evrope i cilj je da ove godine bude više od 1000 događaja. Vjerujem da B&H može biti dio ove statistike, kazala nam je između ostalog Maja.

Pogledajte foto galeriju kako su uživali najmlađi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno