Info

VIDEO+FOTO: Vlada ZDK i Ministarstvo okoliša – Za 14 projekata upravljanja otpadom izdvojeno 650 hiljada KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Vlada ZDK i Ministarstvo okoliša – Za 14 projekata upravljanja otpadom izdvojeno 650 hiljada KM – U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona upriličeno je potpisivanje ugovora sa  korisnicima sredstava Fonda za zaštitu okoliša čiji projekti su odabrani u proceduri provođenja Javnog poziva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2017. godinu, koji se odnose  na oblast upravljanja otpadom.

“Iznosi se krecu od 30.000 do 80.000 KM, a akcenat je dat zbrinjavanju otpada. 2012. godine je Ministarstvo iznijelo mnogim deponijama i opcinama koje raspolažu deponijama i njima upravljaju da moraju da izvrše njihovo zatvaranje i da se orjentišemo na regionalni koncept zbrinjavanja otpada tj. da se sav otpad dovozi na regionalnu deponiju Mošćanica kod Zenice ili za ove druge općine za regionalne deponije koje su na drugim kantonima, a puno su im bliže za odlaganje otpada. Pored ovog LOT-a iduće sedmice ćemo potpisati ugovore za LOT 2 za nevladine organizacije, obraznovne institucije, medijske kuće, gdje smo opredijelili 80.000 KM. Od svih sredstava koje dobijemo od Federalnog fonda za zaštitu okoline FBiH, a radi se o iznosu od 4 miliona, direktno općinama i lokalnim zajednicma transferiramo dio tih sredstava tačnije 2 miliona i 800 KM, a ostala sredstva putem raznih projekta, ekoloških, za zaštitu okoline implementiramo na području ZDK”, rekao je Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Važno za naglasiti jeste da je 300.000 KM opredijeljeno Institutu “Kemal Kapetanović” za uspostavu Centra za monitoring okoliša, dok je 100.000 KM određeno za izgradnju Eko kuće Smetovi.

Pogledajte video:

Ovim Javnim pozivom Vlada Zeničko-dobojskog kantona je odabrala  četrnaest  projekata u ukupnom iznosu od 650.000 KM. Odobreni su projekti Regionalnoj deponiji Mošćanica Zenica, JKP „Vis“ d.o.o. Doboj Jug , JP „Rad“ d.d. Tešanj,  JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići, JKP „Visoko“ d.o.o. Visoko, JP „Komunalno d.o.o. Žepče, JP „Vodokom“ d.o.o. Kakanj,  JKP Vareš d.o.o. Vareš, „Alba Zenica“ d.o.o. Zenica,  Gradu Zenica,  te općinama Maglaj, Breza, Zavidovići i Usora.

“Ove godine smo prijavili projekt podezemni kontejneri koji se dosad pokazao jako uspješnim na osnovu prošlogodišnjeg iskustva. Mi smo na osnovu dobre prakse ustanovili da je način odlaganje komunalnog otpada u podzemne kontejnere bolje i da ima prednost u tome što se miris ne širi dalje, jer je temperatura ispod zemlje konstana, te što nema mogućnosti da životinje da li ptice ili cuke dođu do otpada tj. nema rasipanja. Mi smo dobili negdje oko 40% predviđenog novca, od nas zatraženog, a to je 50.000 KM”, rekao je Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet ALBA Zenica.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno