Zenica

VIDEO+FOTO: U Zenici održana zajednička vježba “BOSNA-24”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Kamberovića polju i dijelu Bulevara danas je organizovana zajednička pokazna vježba struktura civilne zaštite Grada Zenica, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pod nazivom “BOSNA-24”.

Vježba je organizovana povodom desete godišnjice od velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. a pogotovo dio Zenice. Na vježbi je učešće uzelo devet organizacija, jedinica i službi koje su u periodu krize koja je tada trajala dale najveći doprinos u sanaciji posljedica i spašavanja života ljudi i materijalnih dobara.

Učesnici vježbe su bili Štab civilne zaštite Grada Zenica, Oružane snage BiH, MUP ZDK, Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica, JU “Dom Zdravlja” Zenica, Gorska služba spašavanja Zenica (GSS Zenica), Interventna spasilačka služba Zenica, Sportsko-rekreativni klub “Tvrđava” Zenica.

Cilj ove vježbe je bio pokazati spremnost na zajedničko djelovanje svih učesnika, kao i saradnju i koordinaciju u slučaju prirodnih i drugih nesreća koje mogu zadesiti naš grad i državu.

Komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenica Mirza Husetić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što su domaćini današnje vježbe.

“Želim da ovom taktičko-pokaznom vježbom demonstriramo da sve strukture vlasti i organizacije su spremne i mogu odgovoriti problemima u slučaju nepogode i krize. Grad Zenica ulaže posljednje četiri godine puno u strukture civilne zaštite i potrebno je da u slučaju ne daj Bože nepogoda radimo kao jedan veliki tim” istakao je Husetić.

Komandant 1. pješadijskog bataljona, pukovnik Rašid Kasumović je istakao spremnost Oružanih snaga da budu tu za stanovništvo.

“Drago mi je što možemo pokazati naše sposobnosti u zaštiti materijalnog dobra i zaštiti ljudi. Prisjetimo se tih poplava i svih problema s kojima smo se tada suočili. Potrebno je da radimo kao jedan veliki tim u slučaju kriza i moramo da treniramo i obučavamo naše ljude da uvijek budu spremni da adekvatno odgovore na krizu. Drago mi je što sam u proteklih mjesec dana radio i surađivao sa svim organizacijama koje učestvuju u današnjoj vježbi. Moramo raditi  i biti spremni da budemo na usluzi našim građanima Bosne i Hercegovine” istakao je pukovnik Kasumović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno