Info

VIDEO+FOTO: U Vladi ZDK potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju bivših branitelja iz Tešnja i Maglaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: U Vladi ZDK potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju bivših branitelja iz Tešnja i Maglaja – Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o samozapošljavanju i zapošljavanju bivših branitelja iz općina Tešanj i Maglaj, čime je završeno potpisivanje ugovora sa svim korisnicima programa “Prvi biznis” i “Biznis plus” koje kantonalna Vlada realizira već nekoliko godina i u sklopu kojeg se podstiče samozapošljavanje, proširenje djelatnosti te zapošljavanje u te firme nezaposlenih sa evidencije nezaposlenih ZDK-a.

Zbog higijensko-epidemioloških mjera, korisnici su bili podijeljeni u tri grupe po općinama, a potpisano je ukupno 76 ugovora o osnivanju novih firmi te 15 ugovora o zapošljavanju novih radnika u ranije pokrenutim biznisima, za što je iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno ukupno 660.000 KM.

-Korisnici programa “Prvi biznis” dobijaju 8.000 KM, za zapošljavanje jednog radnika u postojećoj firmi 3.000 KM, odnosno 5.000 KM za zapošljavanje dva i više radnika. Uskoro planiramo potpisati ugovore o zapošljavanju boračke populacije u privrednim subjektima u ZDK, a u toku je razmatranje pristiglih prijava – rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Premijer Mirza Ganić poželio je sreću poduzetnicima i obrtnicima u poslovnim vodama, obećavši da će vlada i resorno ministarstvo nastaviti pružati podršku novim firmama.

-Smatram da je podrška vlade jako bitna, jer ćete vi osigurati egzistenciju za sebe i porodicu, a ZDK će u vremenu pandemije, koja je usporila privredne aktivnosti, dobiti novih 76 firmi koje će praviti pozitivnu priču. Vi to zaslužujete jer ste bili hrabri kada je trebalo braniti BiH, a danas hrabro ulazite u poslovne vode što je također vrlo važno, jer bez privrednog razvoja i osiguranja egzistencije nema budućnosti – rekao je Ganić.

Među korisnicima poticaja za osnivanje novih firmi su 22 bivša branitelja te dva korisnika poticaja za zapošljavanje novih radnika iz općine Tešanj, koja je poznata po snažnoj poduzetničkoj inicijativi i najrazvijenijoj privredi u ovom dijelu BiH. Načelnik Suad Huskić rekao je da je veliki broj bivših branitelja iz ove općine prepoznao i iskoristio priliku pruženu kroz programe Vlade i Ministarstva za boračka pitanja, a u prethodne četiri godine na ovaj način je otvoreno 220 radnih mjesta.

-Bili smo jedna od najaktivnijih općina koja je prijavljivala na ovakve projekte i kao što vidim jedan broj poduzetnika koji su pokrenuli vlastiti biznis povećao je broj radnih mjesta i zaposlenih. Smatram da je ovo najbolji način podrške pripadnicima ARBiH, da rade i žive od svog rada, prehranjuju svoje porodice i doprinose bh. ekonomiji i lokalnoj zajednici u kojoj žive – rekao je Huskić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno