Biznis

VIDEO+FOTO: U septembru spajanje vijadukta Babina rijeka kod Zenice, jednog od najviših na Koridoru 5C

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: U septembru spajanje vijadukta Babina rijeka kod Zenice, jednog od najviših na Koridoru 5C – Pripremni radovi na izgradnji vijadukta Babina rijeka na Zeničkoj obilaznici Zenica jug – Zenica sjever počeli su prije tri godine, a u septembru se očekuje povezivanje desne rasponske konstrukcije mosta.

Vijadukt Babina rijeka na početku je predstavljen kao jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru 5C, a više stotina radnika na visini od 120 metara svakodnevno radi na izgradnji vijadukta. Radovi su u prethodnom periodu bili u manjem kašnjenju zbog usporednih radova na temeljenju vijadukta i dopremi krletki (konstrukcije koja se koristi za izradu rasponske konstrukcije mosta).

Međutim, u izjavi za Klix.ba stručna saradnica za odnose s javnošću Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Narcisa Livnjak-Borić je kazala kako je dinamika izgradnje dobra i period kašnjenja nadoknađen.

“Radovi trenutno teku po planu, a spajanje desne rasponske konstrukcije se očekuje početkom septembra. Radovi na lijevoj rasponskoj konstrukciji su počeli već prošlog mjeseca, što se može primijetiti i na terenu. Naime, da bi Izvođač nadoknadio pojašnjeno kašnjenje, dopremio je i treći par krletki koji se montira na stubu broj 2 (pravac Doboj) lijeve konstrukcije”, izjavila je Livnjak-Borić.

Prvi par krletki na desnoj konstrukciji je stigao do sredine mosta te počinje njegova demontaža. On će se zatim montirati na stub br. 1 (pravac Sarajevo) lijeve konstrukcije, a potpuni završetak radova se očekuje na proljeće iduće godine.

Vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara bit će izgrađen iznad zeničkog naselja Crkvice s kojeg će se prostirati pogled na Zenicu. U sklopu dionice Zenica jug – Zenica sjever nalaze se vijadukt Klopče dužine 106 metara, vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara, vijadukt Pehare 389 metara, vijadukt Ričice 1.368 metara te tuneli Ričice 522 metra i Pečuj 878 metara.

video+foto: E. Mehić, Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno