Ostali sportovi

Video+foto: Tuka izborio finale EP sa 1.47.16

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Tuka izborio finale EP sa 1.47.16 – Naš sugrađanin i čaln AK Zenica Amel Tuka uspješno je savladao i drugu “stepenicu” na Evropskom prvenstvu u atletici.

Naime, nakon što je u jednoj od četiri kvalifikacione grupe osvojio “lagano” drugo mjesto i plasirao se u polufinale, večeras (petak) je na Evropskom prvenstvu u atletici u Amsterdamu (Holandija) Amel postigao rezultat od  1.47.16 baš kao i Lewandowski i podijelio prvo/drugo mjesto u 2. polufinalnoj grupi.

Tuki je pred EP cilj bio plasman u finale, a protivnici, prema dosadašnjim rezultatima, nisu imali velike šanse da Amela zaustave na putu ka svom cilju.

U finalu će učestvovati Adam Kszczot, Pierre-Ambroise Bosse, Thijmen Kupers koji su se u finale plasirali iz prve kvalifikacione grupe, zatim Marcin Lewandowski, Elliot Giles, te naš Amel Tuka iz druge dok su po vremenu, plasman u Giordano Benedetti i Alvaro de Arriba iz prve kvalifikacione grupe koji su po vremenu ostvarili plasman u finale.

Finale utrke na 800 metara je na rasporedu posljednjeg dana Evropskog prvenstva u nedjelju sa početkom u 18:30.

ScreenShot014

Za direktan plasman bilo je potrebno da Amel bude plasiran među prva tri atletičara u grupi. Od konkurenata sa malo boljim ličnim rezultatima i rezultatima u ovoj sezoni, mogu se izdvojiti Poljak Lewandowski, Španac Andujjar i Danac Bube.

Amelov trening kolega, Slovenac Žan Rudolf, danas je uspješno “prognozirao” kako će Tuka doći do finala, jer ga smatra jednim od glavnih favorita za titulu.

-Mislim da je Amel u dobroj formi. Od njega očekujem da će uzet medalju, ali u atletici nikad ne znaš šta se dešava. Amel će biti u top formi na Olimpijadi u Riju, rekao je Rudolf za oficijelnu stranicu Atletskog saveza BiH.

13620340_1070163956384706_4778475051773701379_nIdemo u finaleeee!!!  Hvala svima na velikoj podršci i čestitkama!!! – poručio je AMEL nekoliko minuta nakon utrke, fotografišući se kolegom Claudiom Aurdinijem.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno