Kultura Zenica

VIDEO+FOTO: Tri nacionalna društva u Zenici prave zajednički program “Dan tradicije Bosne i Hercegovine”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečanim defileom i programom na Trgu Alije Izetbegovića pod nazivom “Dan tradicije Bosne i Hercegovine”, zeničke podružnice tri nacionalna kulturna društva – Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Bošnjačka zajednica kulture Preporod, predstavit će se u nedjelju, 6. augusta, svojim sugrađanima u okviru manifestacije “Zenica Summer fest 2023”, koji u tom gradu počinje večeras te traje do 13. augusta.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao predsjednik SPKD Prosvjeta Zenica Boško Jevtić, koji je bio inicijator ove manifestacije, podvukao je kako se radi o jedinstvenom programu u BiH te da im je namjera da ova smotra preraste u tradiciju tog grada i BiH.

– Ovo je, generalno, za sva tri nacionalna društva značajan projekat. Nadam se da će sve proći kako treba i da nam vrijeme neće napraviti neki jaz u cijeloj ovoj priči, ali potrudit ćemo se da sve prođe u najljepšem svjetlu.

Zaista mi je drago što su druga dva nacionalna društva to prepoznali i što smo zajedno u saradnji. Mogu da kažem da smo zaista jedinstveni u ovoj priči te da sam, nakon nekon istraživanja, zaključio da je ovo jedan projekat jedinstven u BiH. Tri nacionalna društva organizuju festival folklora pa Zenica, samim tim, može da bude ponosna što je nešto ovako napravljeno u našem gradu – istakao je Jevtić.

Prosvjeta je, dodaje, bila dogovorila dolazak predstavnika izvorne muzike i folklora tog nacionalnog društava iz Doboja te iz Mrkonjić Grada, ali su, zbog najavljenih vremenskih neprilika, “prije dvije noći otkazali saradnju”.

– Nisu bili upoznati da imamo ovu prelijepu salu pa, ako ne bude moguće realizirati na Trgu Alije Izetbegovića, da to možemo organizirati ovdje. Nisu ni svjesni šta su propustili, ali, hajde, vrijeme će pokazati i nadam se da će sljedeće godine doći te svojim učešćem uveličati ovaj naš festival – kazao je Jevtić.

Ukoliko vremenske prilike ne budu dozvolile da se program izvede na otvorenom, manifestacija “Dan tradicije BiH” bit će održana u prostoru SPKD Prosvjeta u Sokolani (Staro pozorište).

– Cilj smotre je promocija kulture svih naroda u BiH. Prije svega, želimo da ukažemo na ljepotu multikulturalnosti i multikonfesionalnosti u BiH te da onima koji smatraju da je BiH teško održiva sa svim svojim različitostima pokažemo da je suština BiH, zapravo, njena različitost i njegovanje svih njenih različitosti – kazao je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK Preporod Zenica.

Preporod će se predstaviti s “gradskim muslimanskim igrama”, koje će izvesti njihova društva iz Vareša i Zavidovića, kao i hor iz Vareša. Treba, dodaje Huseinspahić, promovisati “pjesmu, igre, likovnu umjetnost i svaki drugi oblik kulture naroda, kako bi ukazali na ljepotu BiH”.

– Nažalost, izgleda da to ni svijet ni regija danas ne razumije. Zato je BiH to što jeste – ljepota tih različitosti i isprepletenost kolorita tih različitosti; svih naroda, svih njihovih kultura i tradicija – podvukao je Huseinspahić.

Program, najavio je, počinje defileom gradskim ulicama, koji počinje u 11 sati te završava na Trgu Alije Izetbegovića, gdje će na bini izvesti “narodne igre bosanskih Srba, bosanskih Hrvata i Bošnjaka” te pokazati svu njihovu ljepotu.

– Ugostit ćemo 10 društava sa područja našeg grada, točnije iz Zenice ćemo ugostiti sedam društava; zatim nam dolaze Preporod Vareš i Zavidovići te HKD Napredak Busovača – najavila je tajnica HKD Napredak Zenica Andrea Margeta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno