Zenica

VIDEO+FOTO: Tri četvrtine pitke vode na Planeti troši prehrambena industrija – prioritet racionalizacija i pročišćavanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici je održan stručni skup “Voda je život, voda je hrana”, u povodu Svjetskog dana hrane, koji se svakog 16. oktobra obilježava širom Planete.

Selmir Velić, doktor veterinarske medicine i magistar “Jednog zdravlja”, zaposlen u Inspektoratu Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo govorio je “Vodi u prehrambenoj industriji, te neophodnim resursima i problematici otpadnih voda”.

– Tema koju je prepoznao INZ je jedna od najznačajnijih kako sa aspekta zdravlja, tako i sa aspekta zaštite čovjekove okoline, istakao je Velić i dodao –

– Prehrambena industrija se ne može zamisliti bez vode kao energenta s jedne, te kao pomoćne ili glavne sirovine u većini proizvodnih pogona u Svijetu. Problematika otpadnih voda je i direktnoj korelaciji sa porastom proizvodnje i broja stanovnika, istakao je Velić.

INZ sada već tradicionalno na Svjetski dan hrane organizuje edukaciju za zdravstvene profesionalce, ali i sve druge uključene u ovaj sistem, od učenika i studenata, do inspekcija i zdravstvenih radnika.

– Ovogodišnja tema po izboru Svjetske zdravstvene organizacije je voda, ali voda u kontekstu proizvodnje hrane i uticaja na zdravlje stanovništva. Prehrambena industrija daleko najveći potrošač vode, jer se više od 75 posto upotrebljene pitke vode koristi u ovoj oblasti, a samim time i veliki zagađivač, jer proizvodi enormne količine otpadne vode. Tek oko 16 posto vode troše domaćinstva, a ostatak ostala industrija, istakao je dr. Jasmin Durmišević iz Odjeljenja za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a.

Dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a govorio je o utjecaju ekstremnih vremenskih nepogoda na zdravlje stanovništva, dok su dr. Nermin Rondić i Melita Lelić iz INZ-a govorili o obilježavanju i globalnom značaju Svjetskog dana hrane u organizaciji svih članica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Učesnici skupa su ocijenili da, obzirom da smo suočeni sa povećanjem korištenja, potrebno je značajno racionalizirati potrošnju, te optimizirati pročišćavanje otpadnih voda, da bi omogućili da pitke vode bude i za one koji dolaze.

INZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno