Biznis

VIDEO+FOTO: Toplana Zenica – očekivan početak radova na izgradnji nove gradske toplane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi sistem grijanja osigurat će ekološko, pouzdano, ekonomično rješenje za grijanje grada Zenica. Govoreći danas na svečanosti u Zenici, g-din Nikhil Mehta, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, kao i zajedničkog preduzeća, „Toplana Zenica“, najavio je da uskoro započinju radovi na izgradnji nove toplane, nakon izdavanja Odobrenja za građenje.

„Uz budžet od 53 miliona EUR, ovaj važan projekat je od izuzetnog značaja i predstavlja pozitivan iskorak za ArcelorMittal Zenica i Grad Zenicu. Donijet će mnogo pouzdanije grijanje, a isto tako značajno poboljšati kvalitet zraka i smanjiti zagađenje rijeke Bosne”, rekao je g-din Mehta.

„Ostvarujemo dobar napredak u procesu izdavanja dozvola i očekujemo konačnu dozvolu kako bismo otpočeli radove na izgradnji u narednih nekoliko sedmica. To znači da ćemo pokušati prema planu realizaciju Projekta završiti do kraja 2020. godine “, zaključio je.

Zastarjeli i nepouzdani sistem grijanja koji je trenutno u upotrebi, a koji je kompanija ArcelorMittal Zenica naslijedila, trenutno je najveći izvor emisije SO2 iz fabrike čelika zbog upotrebe energetskog uglja. Novim sistemom će se eliminirati upotreba energetskog uglja te je dizajniran da zadovoljava sve relevantne EU ekološke standarde, kao i svim zakonskim propisima BiH.
Osim pouzdanog snabdijevanja, građani Zenice će također imati koristi od stabilnosti cijena za svoje grijanje nakon potpisivanja ugovora o „društvenoj odgovornosti“, ugovora između Toplana Zenica d.o.o. i JP Grijanje, pod kojim će cijene biti fiksne 7 godina.

O zajedničkoj kompaniji „Toplana Zenica“

Partneri koji su osnovali zajedničku kompaniju su ArcelorMittal Zenica sa omjerom vlasničkog udjela od 50%, dok 20% udjela ide u korist Grada Zenica i po 15% u korist finskih partnera KPA Unicon i FinnFund.
Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. Preostalih 12 miliona eura će biti obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno