Zenica

VIDEO+FOTO: Top na uzvišenju iznad Zenice označio početak ramazana, mjeseca posta i oprosta

Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Top na uzvišenju iznad Zenice označio početak ramazana, mjeseca posta i oprosta – S akšamskim ezanom sa zeničkih džamija označen je početak mjeseca ramazana, a uz prve riječi mujezina sa munara iznad Zenice je pucao i top koji je po prvi put nakon više decenija označio mjesec posta.

Brojne aktivnosti označile su dolazak najsvetijeg mjeseca kod muslimana, mjeseca posta i oprosta i mjeseca u kojem je muslimanima spuštena sveta knjiga Kur’an. Prvo su najmlađi Zeničani, njih više od 450, tradicionalno na Trgu Alije Izetbegovića ramazanskim vozićem s fenjerima u rukama označili dolazak ramazana.

Prisutnima se obratio zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević koji je poručio kako je ramazan mjesec u kojem bi svi trebali imati određenu zadaću i osjetiti njegovu čar.

“Potrudit ćemo se da vma podarimo islamski odgoj i osjećaj ramazana jer u historiji ramazana kod nas, djeca su uvijek imala određenu zadaću. Dok su majke pripremale iftar, očevi su radili druge poslove, a djeca su dojavljivala da je mujezin oglasio kraj posta i da su se upalili kandilji. Na taj način uključivali su se svi članovi poridice u ramazanski doživljaj. Hvala vam što na ovako lijep način dočekujemo najdraži nam mjesec”, poručio je Dizdarević okupljenoj djeci. Djeca su prošetala centrom grada uprkos kiši s osmijehom na licu te balonima i fenjerima u rukama dočekali akšam-namaz i početak ramazana nakon čega su u zrak pustili svoje balone.

Na Crkvičkom brdu iznad Zenice s akšamskim ezanom po prvi put, prema nekim informacijama, nakon više od 70 godina, top je označio početak mjeseca ramazana, a u narednim danima obavještavat će postaće da je došao kraj posta i početak iftara. Brojni Zeničani su se okupili na brdu iznad Zenice kako bi prisustvovali ovom događaju, a uspješna aktivacija topa izazvala je radost kod svih.

Tekst, foto i video: Elmedin Mehić /Klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno