Biznis

VIDEO+FOTO: Švicarci pomažu edukaciju u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Švicarci pomažu edukaciju u ZDK – U prostorima Privredne komore Zenicko-dobojskog kantona danas je upriličena javna prezentacija rezultata Projekta ˝Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK”.

INFORMACIJA O REALIZIRANIM PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA PRIVREDNE KOMORE ZDK

Privredna komora ZDK je nakon višemjesečnih pripremnih aktivnosti, otpočela u februaru 2017. godine sa realizacijom projekta ˝Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK˝ koji se implementira u okviru Programa Prilika Plus, podržanog od strane Vlade Švicarske.

Navedeni Projekat se realizira u dva pravca, i to:

1) pokretanjem programa prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih nezaposlenih osoba za potrebe metaloprerađivačkog sektora i sektora tekstila, kože i obuće;
2) unapređenjem praktične nastave za učenike u srednjim stručnim školama i to inoviranjem postojećih nastavnih planova i programa te opremanjem školskih radionica.

U projektu, u okviru svojih nadležnosti, participiraju nadležna ministarstva ZDK, srednje stručne škole sa područja ZDK, Služba za zapošljavanje ZDK, Pedagoški zavod Zenica i Metalurški institut Zenica, što će, u konačnici, dovesti do efikasnije i mjerljivije realizacije ciljeva Strategije zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona za period 2013 – 2020 i Zakona o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona, a u kojima Komora institucionalno participira.

U realizaciju Projekta, aktivno su uključene i proizvodne kompanije sa područja Kantona, koje su izrazile spremnost za obuku i zapošljavanje obučenog kadra, te kompanije koje su iskazale interes da učestvuju u projektnim aktivnostima unapređenja praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola.

Projektnim aktivnostima, podržanim sredstvima Vlade Švicarske, planirana je i obuka 20 kandidata za zanimanje zavarivač, 10 kandidata za zanimanje CNC operater i programer, te 30 kandidata za zanimanje šivač.

Prva grupa obučenih zavarivača je na probnom radu u kompaniji RM LH Zenica. Završene su i obuke druge i treće grupe nezaposlenih zavarivača, od koji su 4 kandidata na probnom radu u kompaniji BME Tešanj.

Obuka za prvu grupu CNC operatera i programera, je uspješno završena. Tri kandidata su zasnovala radni odnos u kompaniji Medena commerce doo Tešanj, a jedan kandidat u kompaniji Fantasy Unikat Zenica.

Završena je teorijska obuka 30 kandidata za zanimanje šivač, i počela je praktična obuka, nakon koje će kandidati, koji uspješno završe obuku, biti zaposleni u kompaniji Koteks Tešanj.

U dijelu formalnog obrazovanja, realizirane projektne aktivnosti rezultirale su:
– inoviranjem starog nastavnog plana i programa za zanimanje zavarivač i bravar;
– obukom nastavnika praktične nastave iz dvije SSŠ za varenje argonom;
– osnivanjem Savjetodavnih vijeća u 3 srednje stručne škole
– intenziviranjem saradnje između kompanija i srednjih stručnih škola uključenih u Projekat;
– intenziviranjem saradnje između Instituta Kemal Kapetanović u Zenici i srednjih stručnih škola uključenih u Projekat i na kraju

u toku su projektne aktivnosti vezane za nabavku opreme za radionice četiri pilot srednje stručne škole (Zenica, Kakanj i Tešanj), sa ciljem unapređenja praktične nastave, a u ukupnom iznosu od 263.547,00 KM, što u potpunosti finansira Vlada Švicarske.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku da učestvuje u sufinansiranju realizaciju ovog Projekta u iznosu od 27.000,00 KM, radi uspješne implementacije Projekta, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, koji u sufinansiranje učestvuje u iznosu od 18.000,00 KM.

Sve aktivnosti, na realizaciji ovog Projekta, Privredna komora ZDK sprovodi isključivo po uputama i nalozima Predstavnika Projekta Prilika Plus.

Pogledajte izjave zvaničnika sa skupa i foto galeriju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno