Zenica

VIDEO+FOTO: Svečano otvorenje Toplane Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Svečano otvorenje Toplane Zenica- Danas je u krugu kompanije ArcelorMittal Zenica održano svečano otvorenje novoizgrađene Toplane Zenica.

Projekt Toplana Zenica je pokrenut od strane ArcelorMittala Zenica, d.o.o. i Grada Zenica zajedno sa finskim partnerima KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijsku saradnju u svrhu pružanja pouzdanog grijanja i ostvarivanja značajnog poboljšanja zaštite okoliša za građane Zenice.

Današnjem otvaranju prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić, predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, predstavnici Vlade ZDK, gradonačelnik Fuad Kasumović i predstavnici partnerskih kompanija u Toplani Zenica.

Prilikom otvaranja novog pogona prisutnima se obratio direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta

“Blizu 150.000 tona uglja više ne koristimo i u potpunosti smo usklađeni sa zakonima. Toplana Zenica je osigurala sigurno grijanje građanima Zenice i osiguravat će u budućnosti. Hvala svim partnetima koji su učestvovali u ovom projektu.” izjavio je direktor Mehta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je istakao važnost ovog projekta kako za Zenicu, tako i za FBiH.

“Najveća je činjenica da se neće koristiti ugalj te da se smanjuje emisija u zraku za 80 posto. Svakako će rezultirati smanjenjem zagađenja u zeničkoj kotlini. Vlada FBiH je prepoznala značaj ovog projekta jer smo suvlasnik ArcelorMittala i zainteresirani smo za čistoću zraka. Prepoznao je to i EBRD koja je prijatelj cijele BiH i vjerujem da će puštanje u rad poboljšati uslove života” kazao je Novalić.

“Ja se ne mogu zahvaliti Vladi FBiH od kojih smo 425 dana čekali dozvole i to su radili jer sam bio nezavisni gradonačelnik. S direktorom Bijuom smo u ilegali položili kamen temeljac da bi stigli završiti ovaj projekt. Problem je bio s uplatom kapitala, ali ArcelorMittal je bio naš garant kod EBRD-a i učestvovali smo u ovom. Građani će imati sigurno i ekološko grijanje i što je najbitnije, neće biti promjena cijena narednih sedam godina”, kazao je Kasumović te se zahvalio EBRD-u, finskim partnerima i ArcelorMittalu.

Pred prisutnima na otvorenju je kazao da je sretan što ga kriminalna vlast i dio kriminalnog pravosuđa danas nije uhapsila kako je to bilo 1. decembra.

“Strašno mi je žao što danas nisu imali priliku to uraditi. Ovo je kapitalni projekt za Grad Zenicu. Prvi smo grad u BiH koji je ušao u zelene gradove Evrope pa i grijanje treba biti ekološko”, kazao je Kasumović.

Nakon govora, uslijedila je svečana ceremonija otvaranja na kojoj su se obratili i partneri iz Finske, kao i čelnici kompanije ArcelorMittal Europa.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.

Preostalih 12 miliona eura će biti obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji. Omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji “Toplana Zenica d.o.o.”, je 50% u korist ArcelorMittala, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno