Naše

VIDEO+FOTO: Svečano otvoren novi policijski kompleks MUP-a ZDK – trening centar, sjedište Specijalne policijske jedinice i Centralni Arhiv MUP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Svečano otvoren novi policijski kompleks MUP-a ZDK – trening centar, sjedište Specijalne policijske jedinice i Centralni Arhiv MUP-a –  Nakon što su krajem 2016. aktuelni premijer ZDK Miralem Galijašević i ministar MUP-a Nikola Arsenić položili kamen temeljac za policijski kompleks u Lukovom Polju, objekat i prateći sadržaji su izgrađeni u rekordnom roku, a Zenicablog vam donosi ekskluzivne snimke i fotografije nastale tokom i nakon gradnje.

Kompleks je svečano otvoren u utorak prijepodne. Ovo je, po svemu, jedinstveni kompleks u BiH, te sadrži gotovo sve za potrebnu obuku policije, ali i smještaj specijalaca, koji su do sada “dijelili” podrumske prostore u Babinoj rijeci.

Među brojnim zvanicama prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona čestitao Dan policije.

“Zgrada ispred koje stojimo garantuje da će svaki naredni dan biti dočekan u boljim uslovima za rad, s boljom opremom i boljim mogućnostima za obuku kako bi častan i odgovoran poziv obavljali što profesionalnije za dobrobit cjelokupne zajednice”, izjavio je u Zenici predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je kazao da je ovo prilika da se svi prisjete doprinosa koje su policijske jedinice diljem zemlje dale u odbrani BiH.

“Dužnost svih nas je da pamtimo to vrijeme i da se prisjetimo policajaca koji su položili život za odbranu domovine. Među njima je i 97 policajca iz ZDK. Njih se moramo zauvijek sjećati i moramo voditi brigu o statusu njihovih porodica”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da jake, organizovane, opremljene, profesionalne i obučene policijske snage imaju ključnu ulogu u svakoj državi.

“Onako kako vojska brani granice i teritorijalni integritet zemlje u uslovima rata, tako vi u miru branite stabilnost, sigurnost, funkcionisanje institucija, mir građana odnosno vladavinu zakona”.

Bakir Izetbegović je istakao bitnost da policija uz održavanje javnog reda i mira, represiju i prevenciju kriminala i zaštitu osnovnih prava i sloboda poveća i osjećaj sigurnosti svih građana BiH.

Policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao kako je ovo projekt koji se realizuje jednom u 100 godina.

“Rijetko gdje ćete vidjeti kompaktne sadržaje i funkcionalno povezane aktivnosti. Projektni zadatak je dala naša uprava, nakon čega je izašao glavni projekt. Materijalnu podršku za realizaciju ovog projekta dobili smo od Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem i ministrima bez kojih ovo danas ne bi bilo završeno”, kazao je Šut.

U sklopu centra nalaze se i magacinske prostorije, a u suterenu je smješten centralni arhiv u kojem će biti pohranjene sve informacije MUP-a ZDK za narednih deset godina.

“Ovo će promijeniti koncept obuke policijskih službenika, a predvidjeli smo nekoliko stvari za šta trenutno nemamo kapacitete, a to su heliodrom i staja za konje. I to smo napravili kako bismo u budućnosti mogli razvijati i proširivati kapacitete. Budućim generacijama ostavljamo projekt od kojeg će svi imati korist, a iz ovog centra će izlaziti profesionalni policijski službenici koji će zadovoljiti potrebe građana”, zaključio je Šut.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić je izjavio da je zenička policija jedna od najprofesionalnijih policijskih uprava na prostoru Federacije BiH te da je neophodno bilo i da ima moderan centar za obuku.

Centar za obuku bit će dostupan i drugim policijskim jedincima u Federaciji BiH koje već imaju saradnju s MUP-om ZDK ili će je sklopiti u narednom periodu. (Zenicablog/DRON.ba/H.Dž./MUPZDK/Klix/

Zenicablog je zahvaljujući prijateljima iz produkcije Video.ba – Dron.ba dobio ekskluzivno pravo da vam prvi dočara izgled unutrašnjosti i vanjskog izgleda kompleksa – pogledajte –

Ukupna vrijednost obavljenih radova iznosila je, nešto više od  osam miliona KM, a finansiranje je vršeno u potpunosti iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj moderni i izuzetno funkcionalni objekat, u čijem sastavu se, uz navedene sadržaje, nalazi i poligon za taktičku obuku sa tornjem za alpinizam, poligon za obuku sa preprekama, streljana, teretana, bazen namijenjen za ronilačku obuku, trim kabinet, prostorije za smještaj i obuku službenih pasa, prostorije za smještaj službenih konja i mnogi drugi sadržaji namijenjeni za edukaciju i psiho-fizičku pripremu policijskih službenika.

Pogledajte fotografije iz objekta:

-Izgradnja Centra rezultirat će poboljšanjem nivoa obučenosti policijskih službenika, jačanjem policijskih kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i svih oblika teškog kriminaliteta, jačanjem sposobnosti policijskih službenika da se suprotstave svim oblicima narušavanja javnog reda i mira i jačanjem njihove spremnosti za uspješno izvršavanje najsloženijih policijskih zadataka, povećanom osposobljenošću pripadnika policijskog sastava za potragu, spašavanje i pružanje pomoći prilikom prirodnih nesreća i elementarnih nepogoda, te stvaranjem uslova za kvalitetno i zakonito skladištenje arhivske građe. Specijalna policijska jedinica koja trenutno boravi u vrlo neuslovnim prostorijama, izgradnjom Centra, napokon će dobiti odgovarajuće uslove za svoj smještaj i rad, rekao je za Zenicablog policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut.

Pogledajte i foto galeriju nastalu od početka radova, kamena temeljca, do završnih radova na kompleksu:

 

Pogledajte na kraju i video sa početka radova



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno