Info

VIDEO+FOTO: Studenti takmičenja ‘Good HACKathon’ svojim inovacijama pokazali da su akteri promjena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studenti sa sedam univerziteta iz Bosne i Hercegovine su na drugom Good HACKathonu u Sarajevu pokazali svoju kreativnost, znanje i inovativnost, te su na takmičenju u pronalasku digitalnih inovativnih i društveno odgovornih rješenja ponudili svoje aplikacije i pokazali da mogu biti akteri projmene u svim sferama obrzovanja u Bosni i Hercegovini. Pobjednici takmičanja su timovi ‘Spes’ iz Sarajeva, ‘Tringo’ iz Banje Luke i ‘Fetch’ iz Tuzle.

Organizatori takmičenja, Telemach fondacija i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Europe House, takmičarima su ponudili sticanje znanja iz različitih oblasti, a najboljima i vrijedne nagrade.

Predsjednica UO Telemach fondacije Hajdi Mostić tim povodom danas je kazala da su pred mlade inženjere, studente srodnih elektrotehničkh nauka postavili izazov da pronađu rješenje o temi „Modernizacija obrazovanja“.

– Cilj je bio da studenti koji dolaze iz sedam gradova, sa devet univerziteta iz BiH, budu akteri projmena i da upravo oni kažu kako možemo da u svim sferama obrazovanja modernizujemo i uvedemo promjene u sticanju boljeg znanja i vještina naših mladih – kazala je Mostić.

Prvo mjesto pripalo je timu ‘Spes’ iz Sarajeva koji su uradili aplikaciju koja pomaže djeci sa poteškoćama u govoru, te pomoću nje mogu vježbati i u školi i kod svoje kuće.

Drugo mjesto je osvojio tim ‘Tringo’ iz Banje Luke. Oni su razvili aplikaciju kojom su približili muzičko obrazovanje kroz klasičnu muziku, a aplikacija se može koristiti u svakodnevnom životu.

Treće mjesto pripalo je timu ‘Fetch’ iz Tuzle koji je razvio aplikaciju kojom su modernizirali obrazovni sistem. Uveli su praktičnost u nastavni proces, odnosno, metodu kojom se može postići kontinuitet lakšeg učenja i pamćenja lekcija.

Direktorica društveno odgovornog poslovanja United Grupe iz Beograda Jovana Lukić, smatra da je nagrada za sve učesnike što su zapravo imali priliku da učestvuju na Good HACKathonu, koji je okupio eksperte iz različitih oblasti i svi su im se posvetili, a kako bi dobili znanje koje će im biti potrebno za budućnost.

Konkretne nagrade za pobjednike su finansijske, ali, kako je kazala Lukić, pored toga, oni koji su osvojili prvo mjesto dolaze u United Cloud u Beogradu, razvojni centar, gdje će vidjeti kako stvarno izgleda programirati za neke konkretne svrhe, za ono što će jednoga dana raditi.

– Hakaton je fantastičan primjer formalnog i neformalnog obrazovanja. To je najbolja kombinacija učenja, odnosno, sticanja znanja, zato što ovdje imate udružene – Telemach fondaciju, Elektrotehnički fakultet UNSA, Unitet Cloud koji je došao da svoje znanje prenese kroz dva interaktivna treninga, a tu je u kancelarija Evropske unije koja u Evropskoj nedjelji programiranja ne samo da pomaže nego i učestvuje u edukaciji – istakla je Lukić.

Jednostavno rečeno, dodala je, došli su ljudi iz različitih oblasti da mladima prenesu svoje znanje.

Takmičarima i učesnicima puno znači HACKathon programiranje, jer im, kako su istakli, pruža priliku da nauče, da se druže, ali znači im i to što kompanija United Group pruža mogućnosti praktičnog učenja programiranja.

Pobjednički tim ‘Spes’ iz Sarajeva kojeg čine Mirza Kadrić, Mirza Karić, Amer Đidelija i Anes Piknjač  su došli na takmičenje sa željom da pronađu neko rješenje za problem iz oblasti logopedije. Vidjeli su da nedostaje aplikacija za djecu sa poteškoćama u razvoju, odnosno, sa poteškoćama u govoru. Kroz vježbe, aplikacija nudi brži napredak u govoru.

Autor: Kanita Aliagić, Foto: Almir RazićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno