Info

VIDEO+FOTO: Srednjoškolci ZDK finalizirali akciju “Jedan slatkiš – jedno dijete”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Srednjoškolci ZDK finalizirali akciju “Jedan slatkiš – jedno dijete” – Srednjoškolci ZDK u mjesecu decembru pokazali su svoj aktivizam kroz tradicionalnu akciju Mreže Vijeća učenika “Jedan slatkiš – jedno dijete”. Cilj ove akcije bio je obradovati djecu u nepogodnom materijalnom ili zdravstvenom stanju poklonima koje su svojim donacijama napravili srednjoškolci.

Akcija se odvijala na već uhodan način. Slatkiše i novčane donacije srednjoškolci skupljali su po školama, po trgovinama, javnim mjestima i od donatora, a onda su skupljene slatkiše zajedno s onim kupljenim od doniranog novca pakirali u pakete. Potom su ih dijelili djeci u socijalno ugroženim obiteljima, djeci u sirotištima i djeci sa zdravstvenim poteškoćama.

Svoje iskustvo iz Osnovne škole Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu i Roditeljske kuće na Jezeru podijelio je s nama Adis Sabljaković, predsjednik Vijeća učenika MSŠ “Hazim Šabanović” u Visokom: Sami početak projekta sam prihvatio sa obje ruke, jer jedino me usrećuje kad radim za djecu i njihove osmijehe i zagrljaje. Realizacija samog projekta nije bila jednostavna i potrajala je skoro cijeli mjesec, ali sa uspjehom smo izvojevali pobjedu. Ove godine smo podigli na drugi nivo skroz realizaciju i udružili se sa Franjevačkom klasičnom gimnazijom, što nijedno rukovodstvo nije uradilo prije nas.

Tek kad sam ušao u njihove prostorije, shvatio sam koliko ti mališani vrijede za bolje sutra i da zapravo sve vrijeme imamo pogrešno mišljenje o njima i da to nisu djeca sa posebnim potrebama kako ih mi smatramo, nego da su to djeca koja ne znaju da budu pokvareni, da su to djeca čiji su osmijesi jedini iskreni i puni topline. I onda shvatimo da smo mi sa posebnim potrebama, jer nama ništa nije dovoljno i sve nam je malo količinski. Svaki zagrljaj sam tako snažno upio u sebe i nijedno dijete i paketić nisam pustio, a da nisam prvo zagrlio i nasmijao se punim srcem jer su oni jedini za koje se radujem raditi i za njih bih radio 12 mjeseci u godini. (…)

 Na Jezeru nažalost djeca su bila na terapijama, ali nas je dočekao jedan strašan umjetnik koji bi mogao stati na crtu sa Picassom i moje skromno mišljenje je da bi ga pobijedio, jer Picasso nije znao crtati sa osmijehom. I nevjerovatna je unutarnja želja koja me tjera da napravim njima bolju budućnost i da im konačno napravimo da ih drugi ne odbacuju, jer nisu drugačiji od nas, jer su oni dokazali da mi nismo drugačiji od njih. A to su pokazali svojim širokim osmijehom i jakim zagrljajem.

Nešto više informacija o akciji u ZDK dala je predsjednica Mreže Vijeća učenika ZDK, Ida Tokalić: U akciji “Jedan slatkiš – jedno dijete” učestvovale su 22 škole. Novčana vrijednost paketa nešto je veća od 9500 KM, a broj napravljenih paketa iznosi 926. (…) Akcija je odlično prošla, no uvijek može bolje, uvijek može više i trebamo uvijek težiti ka tome da budemo što bolji i što uspješniji u stvarima koje ne samo nas ispunjavaju, nego i druge. Ovo je odličan način da srednjoškolci pokažu da su važan dio zajednice, da mogu napraviti promjene i da mogu učiniti svoje okruženje boljim.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno