Naše

Video+foto: Rudari se odrekli ručka, pomoć dali za bolesnu djecu kolega u Rudniku Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Rudari se odrekli ručka, pomoć dali za bolesnu djecu kolega u Rudniku Zenica – Rudari su svoje veliko srce i solidarnost pokazali još jednom, ovaj put na prvi dan Ramazanskog bajrama.

Naime, kako je Zenicablog ranije pisao, Bosanka, Krajišnikinja Šefika Topić sa Bosancima koji žive u švicarskoj pokrajini Ticiano tokom Ramazana počastila je jednu smjenu rudara – postača jame Stranjani iftarom. Tekst možete vidjeti OVDJE.

Nakon toga, Bosanci su poželjeli da rudarima, i to ne samo Stranjana, nego i Raspotočja i Stare jame, organizuju bajramski ručak, te su prikupili određena sredstva. Međutim, rudari Stranjana predvođeni herojem komoratom Mehmedom Dizdarevićem, predložili su donatorima da “učine bolje djelo”, te da se novac preusmjeri u druge, humanije svrhe.

I danas je, na prvi dan Bajrama, bilo radno u jami Stranjani. Rudari kažu da moraju raditi, jer ako jama ostane bez iskopa dan, možda se u nju neće moći vratiti. A posao im je sve.

-Organizacija Bajramskog ručka bila bi zahtjevna, a sigurno bi puno hrane ostalo. Predložio sam da sa svake jame nađemo po jednog rudara, baš iz jame, koji kod kuće ima bolesno dijete, te da se novac uruči toj djeci kao bajramluk. Predloženo – učinjeno, a danas smo prisustvovali primopredaji sredstava.

Bosanci sa švajcarskom adresom Šefika Topić, Šefik Puzić i drugi osigurali su po 900 švicarskih franaka i 50 eura za porodice komorata Damira Hrnjića, Zekerijaha Fetića i Mirnasa Babića. Više pogledajte u kratkim izjavama komorata, njihovog kolege Mehmeda Dizdarevića i upravnika jame Asmira Đuka.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno