Zenica

VIDEO+FOTO: Rudari noć provode pred Gradskom upravom- Za sve što se desi najveću odgovornost snosi jedan čovjek

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari na zeničkom Trgu Bosne i Hercegovine, koji protestiraju zbog blokade računa Rudnika mrkog uglja Zenica, poručili su kako neće napustiti trg dok se račun ne odblokira, a sutra će im se na protestima pridružiti i njihove porodice.

Rudari su odlučili  da ovu noć prespavaju pred Gradskom upravom Zenica i time pokažu svoj bunt protiv samovolje jednog čovjeka, gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica podsjetio je kako je Gradsko vijeće Zenice danas jednoglasno dalo saglasnost gradonačelniku i Gradskoj upravi da u što kraćem roku izvrši deblokadu računa RMU Zenica.

Malo manje od stotinu rudara se odlučilo da noć provede pod otvorenim nebom ispred Gradske uprave, a kakva sudbina ih sutra očekuje ni njima nije poznato.

“Bili smo mi i u gorim situacijama, ali je jadno i žalosno da mi u ovim poznim godinama moramo raditi nešto ovako. Nisam vjerovao da u našoj državi BiH, entitetu FBiH imamo dio koji se zove Grad Zenica, a to je ustvari Sjeverna Koreja. Nije mi jasno kako je moguće da neko vlada ovako. Danas sam prisustvovao i sjednici Gradskog vijeća, kada sam izašao za govornicu i vidio kako i na koji način ljudi blijedo gledaju, ne smiju ni pitati gdje im je gradonačelnik, onda ja ne mogu da vjerujem da u ovakvoj sredini građani mogu da žive, ja sam ponosan na svoju sredinu, dolazim iz Tuzlanskog kantona, ovo je u našem kantonu nevjerovatno i nemoguće. Bez obzira na sve ove uslove, žalosno je da se u ovakvoj situaciji dozvoli da najčestitiji i najpošteniji dio stanovništva doživljava ovo kabadahijsko ponašanje. Nas ličnost gospodina gradonačelnika ne interesuje i ne treba, ali treba nam da se isplati plata rudarima RMU Zenica. Mi smo radili, trpili, šta će se sutra dešavati ne znam, za sve što će se dešavati i desiti najveću odgovornost će snositi upravo dotični gospodin” izjavio je Tokić.

“Nenormalno je da u 21. vijeku jedan gradonačelnik se ne javlja ni medijima, ni građanima, ni Gradskom vijeću, ni poznanicima, nemam riječi za takvo ponašanje”. dodao je rudar Zuhdija Tokić.

Račun rudnika je blokiran na osnovu zatezne kamate za KGZ naknadu za koju je plaćena glavnica i glavni dug. Iako je ova naknada proglašena neustavnom, gradonačelnik Kasumović, Gradsko vijeće i Gradska uprava nikada nisu otpisali kamatu zbog čega se u posljednih godinu dana skoro redovno dešava da Grad Zenica blokira račun rudnika i dovodi rudare u nezavidnu situaciju.

TEKST i FOTO: Zenicablog

VIDEO: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno