Kultura

VIDEO+FOTO: reportaža sa promocije knjige književnika i novinara Saida Štete BATONOVE PRIČE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: reportaža sa promocije knjige književnika i novinara Saida Štete BATONOVE PRIČE – U prepunoj Sali Gradskog vijeća Zenica, nakon dvije godine stvaranja, promovisana je knjiga „Batonove priče“ čiji je autor književnik i novinar Said Šteta.

Učesnici same promociji bili su: moderator, Berina Karić, novinar, za izdavača, Anisa Ohran, direktorica „Naše riječi“, urednik knjige i jedan od junaka Batonovih priča, mr. sci. Amir Ismić,  recenzent, dr. sc. Mirnes Telalović, autor Said Šteta, recitatori: Ajša Luković i Belma Dedić.

U muzičkom dijelu nastupile su učenice Muzičke škole, inače djeca RVI, junaka „Batonovih priča“: Nejira Dedić – violina, Segmedina Malkić – violina, Ajla Gluhić – flauta i Sara Gluhić – gitara. Ispred govornice, poredano 19 stolica sa slikama junaka i 14 mladih momaka u majicama Armije R BiH. Svoj bitan pečat na knjigu stavio je recenzent doc. dr. Esmir M. Halilović, te u kratkom osvrtu književnici i prijatelji: Isnam Taljić i mr. Fatmir Alispahić, iako to veče nisu bili u mogućnosti prisustvovati. Sve je obećavalo promociju drugačiju od drugih.

Počelo je himnom Republike BiH „Jedna si jedina“ u izvođenju Nejire Dedić i Segmedine Malkić na violini. Nakon recitaje odlomka iz prve priče „Njega su voljele pčele“ koji je pročitala Ajša Luković, student prava, također dijete RVI, moderatorica je najvila promociju i predstavila učesnike. Direktorica „Naše riječi“ je govorila o tehničkom segmentu u radu na projektu i saradnji koja je krunisana knjigom, da bi urednik mr. sci. Amir Ismić veoma emotivno govorio o potrebi zapisivanja jer junaci svakodnevno umiru. Njegovo pismo autoru pročitala je recitator Belma Dedić, iz kojeg izdvajamo: „Tako mi je stalo, da makar jedna rečenica iz ovih priča promijeni ljude na bolje. Da budu dobri! Da razmišljaju, kako će graditi mir i ljubav međusobno. Nikako rat! Da uče i nauče! Da im ove priče budu ogledalo, kako se voli domovina, naša Bosna i Hercegovina.“

Recenzent dr. sc. Mirnes Telalović, i sam maloljetni učesnik rata, danas ugledni doktor nauka iz oblasti socijalnog rada, čiji rad odavno prelazi regionalne okvire, o knjizi je govorio i sa književnog ali i sociološkog aspekta, istakavši: „S obzirom na to da se doista radi o gotovo pionirskom poduhvatu, o problematici kojoj se još nedovoljno pridaje značaj i pažnja, te o zrelom, metodološki izvrsno osmišljenom i korektno elaboriranom radu, svesrdno ga preporučujem, uz nadu da će imati širu čitalačku publiku. Kao čitalac, usudit ću se zaključiti, da je autor Said Šteta u knjizi „Batonove priče“, nama i generacijama koje će doći, ostavio u amanet historijski uknjiženu sevdalinku, koja se ne da ispjevati. Ona se mora odšutjeti!“

U nastavku promocije, prisutni su čuli muzičku numeru „Bosanski pastorale“ koju je na flauti izvela Ajla Gluhić, a poslije još jednog odlomka iz knjige, Nejra Dedić je pjevala „Srebrenički inferno“ a kapelo, što je pokrenulo lavinu emocija kod prisutnih. Na kraju se obratio i sam autor Said Šteta, naglasivši da: „Ja istinu o ovim dobrim ljudima, ne samo da otkrivam, nego je želim ostaviti kao putokaz budućim generacijama u nastojanju da budu dobri ljudi. Samo sa iskrenom vjerom u Boga, koja jača srce, i dobrotom, što ga čini još bogatijim, čovjek se čovjekom zove. I ako se tokom čitanja ovih priča izmame suze, to je siguran znak da se razumijemo!“

Svoje izlaganje autor je završio pjesmom „Zašto si tužan Bošnjače“ koja je također dio knjige, i zagrljajem sa urednikom, stopostotnim invalidom, “Zlatnim ljiljanom“ idejnim tvorcem priča, magistrom historijskih nauka, uskoro doktorom, Amirom Ismićem. Emocije su pobijedile i one najtvrđe. U Sali Grada Zenica suze su potekle, čime je knjiga ostvarila autorovu poruku.

Bosnjaci.net/IML TV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno