Ostali sportovi

VIDEO+FOTO: Ragbi klub Čelik- 50 godina ragbija u BiH, bogat program povodom jubileja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom 50 godina postojanja ragbija u Bosni i Hercegovini, Ragbi klub Čelik u saradnji sa Ragbi Savezom Bosne i Hercegovine organizovao je press konferenciju gdje je predstavljen plan obilježavanja ovog značajnog jubileja za ragbi sport u Bosni i Hercegovini.

Press konferencija je održana na 50.godišnjicu ovog velikog jubileja, 08.marta 2022. godine  sa početkom u 12,00 sati u prostorijama za press stadiona Kamberovića polje.

Na konferenciji prisutnim su se obratili Samir Fetić, predsjednik UO Ragbi kluba Čelik, Semir Mahić, predsjednik Ragbi Saveza Bosne i Hercegovine, Suad Kapetanović, osnivač ragbija u BiH, te Mirza Oruč, podpredsjednik UO Ragbi kluba Čelik Zenica, koji je bio i moderator na današnjem pressu.

Centralni program obilježavanja ovog značajnog jubileja održat će se u periodu od 11.03 – 13.03.2022. godine, a na press konferenciji ga je predstavio Mirza Oruč.

-Obilježavanje 50. godišnjice zeničkog kluba započet će u petak, 11. marta, izložbom eksponata (18.00 sati) u Muzeju Grada Zenica, a nastavit će se promocijom poštanske markice (18.30), te promocijom monografije “50 godina ragbija u BiH”, autora novinara “Oslobođenja” Mirze Dajića (19.00 sati).

U subotu, 12.3. imamo dvije revijalne utakmice od 12 sati, Crni protiv Crvenih, ekipe do 40 godina i preko 40 godina starosti. To će biti okupljanje svih generacija ragbista, zatim, popodne, svečana sjednica Skupštine kluba, te navečer od 20 sati, druženje svih generacija u Starom pozorištu- sada restoran Tapas.

Za nedjelju od 12 sati zakazan je turnir za mlade uz učešće osam ekipa različitih kategorija iz Srbije i Hrvatske i naravno domaći, Čelik -, saopštio je Oruč.

Cilj je, istakao je, da u narednim danima zeničkoj publici približe sve što je značio i šta znači RK Čelik.

 

O monografiji, pored ostalog, govorio je predsjednik RK Čelik Samir Fetić. Istakao je kako je kolega Mirza Dajić “vrijedno i istrajno radio”, te se nadaju kako će monografija, u kojoj su sažeti podaci o svim važnim trenucima i osobama za klupsku historiju, “zadovoljiti sve kriterije koje jedna monografija treba da ima”.

Osnivač i pokretač ragbija u Zenici, Suad Kapetanović, koji je bio igrač i trener zeničkog tima se prisjeća:

– Ova “jajolika” lopta objedinila je masu naših omladinaca. Lično mi je veliko zadovoljstvo, posebno čast ne samo što ću sresti svoje prijatelje, saigrače i igrače, nego zbog 50 godina ragbija u Zenici, koji je zaista jedan dugotrajan period. Sami su počeci bili teški, pa nisam vjerovao da ćemo izdržati ni 10 godina, a 10. godišnjicu proslavili smo i osvajanjem titule prvaka bivše Jugoslavije – istakao je Kapetanović,

Klub se, napomenuo je, održao ne samo angažmanom igrač na terenu, nego i izvan terena, jer su “kopali kanale” kako bi osigurali sredstva za putovanja.

– Zahvalan sam svima što su u teškim trenucima za državu, a posebno Zenicu koja je bila jako ugrožena, omogućili da doživimo 50 godina rabija, što je jedinstven primjer – podvukao je Kapetanović.

Semir Mahić, predsjednik Ragbi saveza BiH (RSBiH) je, takođe, bio igrač tog kultnog zeničkog kluba, podvukao je kako je iz RK Čelik nastao i Ragbi Savez BiH.

– RSBiH je i prvi registrovan državni sportski savez, koji je odigrao i prvu međunarodnu utakmicu. Bilo je to u oktobru 1992. godine, protiv reprezentacije Hrvatske. RSBiH ove godine slavi 30 godina postojanja – napomenuo je Mahić.

Podsjetio je kako su preko posrednika poslali aplikaciju, te primljeni u Svjetske ragbi federacije (FIRA), s obzirom na to da nisu bili u mogućnosti da u maju 1992. godine pošalju svoje predstavnike na Kongres.

– Sve što se dešavalo u RSBiH potiče iz RK Čelik, koji je dao i najviše reprezentativaca BiH – podvukao je Mahić.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno