Zenica

VIDEO+FOTO: Promocija knjige “Srebrenica, zaboraviti ne smijem halaliti neću” Hasana Hasanovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Organizacija  ratnih vojnih invalida  Grada  Zenica, BZK „Preporod“ Zenica i Udruženje ”Baton” Zenica,  povodom Dana  bijelih traka  dana 31. maja 2022. godine,  organizovali su promociju knjige pod  nazivom: SREBRENICA,  ZABORAVITI NE SMIJEM HALALITI NEĆU, autora  Hasana Hasanovića iz  Srebrenice.

Promocija je održana u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture  „Preporod“, a promotori su  bili: dr. sc. Amir Ismić, Nermin Mujkanović, prof. Nerzudin Hajdarević, te  autor Hasan Hasanović, a Šeherzada Skopljak Alić je u pauzama izlaganja proučila dvije ilahije.

O samom početku  Agresije na  Republiku Bosnu I Hercegovinu 1992. godine uz  analizu stradanja i posljedica koje su širom Bosne potom usljedile, osvrnuo se doktor  historijskih nauka Amir Ismić iz  Zenice.

Promotor je ponudio  interesantnu  komparaciju da je u prvoj polovini  aprila 1992. godine, kompletna  Istočna  Bosna  bila popaljena, a narod natjeran u prognaničke zbjegove ili  likvidiran u masovnim grobnicama.

Međutim, na drugoj straini,  dva  mjeseca  kasnije, u mjesecu junu Krizni stab  Opštine Zenica poslije saznanja da  ekstremisti SDS-a posjeduju velike količine naoružanja i municije,  započet će pregovare da se  ultimatumom preda  naoružanje kako bi građani svih vjera zajedno mogli bezbjedno nastaviti da  živimo u našem Gradu. Na veliku žalost, to se nije dogodilo, tako da je Zenica 05/06. maja imala prve šehide.

Drugi promotor  Nermin Mujkanović iz Srebrenice,  svojim izlaganjem vratio nas je  30. godina unazad kada je  kao devetogodišnjak dočekao Agresiju  u svome  Gradu. Promotor je podjelio sa nama sjećanja na oskudicu sa  hranom i sve druge opasnosti koje su vezane za ovaj period. Nermin će iz Potočara autobusom kao dvanaestogodišnjak sa  majkom izaći iz  Srebrenice, ali  dva njegova  brata Jasmin 15., i Esmir 16., godina sa ocem će biti zarobljeni i straljani u Pilici kod  Zvornika.

Naredni promotor  profesor Nerzudin Hajdarević iz Zvornika,  podjelio je sa nama sjećanje na  zločine i stradanja Bošnjaka u Istočnoj Bosni sa posebnim akcentom na  opštinu  Zvornik,  jer je u tom gradu na mnogim mjestima počinjen genocid. Prije tačno 30 godina 1. juna 1992. godine na lokalitetu Bijelog Potoka kod Zvornika Vojska RS-a MUP-a RS-a., izvršila  masakr  I ubistva na oko 675 muškaraca i dječaka iz nekoliko sela zvorničke općine, gdje do danas nisu pronađeni ostaci oko 245 žrtve.

Na samom kraju promocije se obratio i sam autor Hasan Hasanović koji  se na samom početku  zahvalio zeničaninu Sejfudinu Dizdareviću koji je ovu knjigu preveo na  njemački jezik i time je približio njemačkom čitateljstvu. Sam autor je od tada više puta boravio u Njemačkoj na poziv predstavnika  vlasti na koje je ova knjiga ostavila upečatljiv trag.

Važno je  napomenuti,  da je u ovoj knjizi autor  opisao lično stradanje i golgotu kroz koju je prošao. Otac  mu je tokom opsade umro od gladi, poslije ćega su ostale trauma na sve ukućane. Hasan će prilikom pada  Srebrenice sa dva brata krenuti da se probija  prema  Kladnju i slobodnoj teritoriji, ali će na samom startu na lokaliteta  Šušnjara prvi brat poginuti. Hasan će ga samo prekriti lišćem i nastaviti put,  ali će na samom kraju 30. kilometara pred slobodnom teritorijomi i njegov drugi brat biti teško ranjen. Ne želeći da ga ostavi, odlučio je da ga teško ranjenog nosi na svojim leđima slijedećih 25 kilometara. Priča je tužnija tim prije jer je ranjeni brat na  njegovim leđema preminuo sat vremena prije izlaska  ba slobodnu teritoriju. Slaba  posjeta  na ovoj i sličnim tribinama pokazuju da  svijest  zeničana  još uvijek nije na  nivou pravog  suosjećanja i podrške žrtvama zločina širom Bosne i Hercegovine, ali mi ćemo i dalje čuvati spomen na  nevino stradale i čuvati od zaborava.

Naredna aktivnost Udruženja  “Baton” Zenica i BZK “Preporod” Zenica je već 08. juna 2022. godine kada ćemo izvršiti projekciju  dokumentarnog filma: Operacija  Vlašić, u kojoj ćemo imati priliku  vidjeti I čuti kako su tekle pripreme i  borbena  dejstva jedne od najvećih  vojnih operacija  Armija  Republike  Bosne I Hercegovine.

Predsjednik Udruženja  “Baton” Zenica Amir Ismić,  Doktor historijskih nauka



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno