Info

VIDEO+FOTO: Premijer Ganić na svečanoj sjednici Skupštine – Naši rezultati su potvrda da se možemo nositi s najvećim izazovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Premijer Ganić na svečanoj sjednici Skupštine – Naši rezultati su potvrda da se možemo nositi s najvećim izazovima – Svečanom sjednicom Skupštine održanom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, obillježen je Dan Zeničko-dobojskog kantona. Dan Kantona ustanovljen je 2013. godine, a obilježava se 29. avgusta na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana, najstariji sačuvani pisani dokument i potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture.

Čestitke prisutnima i građanima uputio je premijer Mirza Ganić, koji je u obraćanju prisutnima istakao da se Dan Kantona ove godine obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, koja se negativno odrazila na sve aspekte društva, te da je Vlada prilagodina svoj rad novonastalim uslovima i preduzela interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

-Vlastitim snagama, bez veće pomoći sa viših nivoa, osigurali smo sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, osigurali subvencije plate za firme kojima je bio zabranjen rad u jeku pandemije te pojednostavili pristup kreditima Kreditno-garancijskog fonda. U isto vrijeme smo nastavili realizaciju planiranih razvojnih projekata u oblasti infrastrukture, podrške privredi i poljoprivredi, izgradnje i utopljavanja škola te zapošljavanja braniteljske populacije. Uspjeli smo sačuvati likvidnost budžeta, ispunjavati ustavne i zakonske obaveze, te održati redovnu isplatu plata zaposlenima u prosvjeti, policiji, zdravstvu i upravi, uprkos činjenici da su budžetski prihodi u prvom polugodištu bili manji za više od 40 miliona maraka – rekao je Ganić, navodeći da pandemija još traje i da niko ne zna kada će globalna pošast prestati.

-Svoj posao radimo kako najbolje znamo i umijemo, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi i s najvećim izazovima. Moja poruka, a to je ujedno i poziv svim političkim subjektima i građanima, je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH – rekao je premijer ZDK, izrazivši nadu da će se Dan Kantona dogodine obilježiti u mnogo povoljnijem i sigurnijem okruženju, bez tereta koji je donijela pandemija.

Uputio je čestitke učenicima povodom početka nove školske godine, a građanima Visokog je čestitao Dan Grada Visokog, koji se također obilježava 29. avgusta na dan izdavanja Povelje Kulina bana.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Plaketu Kantona dobili su privrednik Mirsad Čizmo, redatelj Šemsudin Gegić, profesor Mahmut Karalić, prim.dr. Dželal Imamović, koji je nedavno preminuo, te Mašinski fakultet u Zenici.

Prije svečane sjednice, premijer Ganić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković upriličili su tradicionalni prijem za predstavnike krovnih braniteljskih udruženja u ZDK.

-Obaveza Ministarstva za boračka pitanja je da se bori za prava boračke populacije u miru, a isto tako da se bori za očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog i domovinskog rata. Ovaj datum je veoma značajan za historiju BiH. Svečanim prijemom odajemo počast svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli u odbrani, a i razvoju BiH – rekao je ministar Čolaković.

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Ganićem i predsjedavajućim Huskićem odala je počast i položila cvijeće na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima “Kameni spavač” u Zenici.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno