Kultura

VIDEO+FOTO: Predstavljena književna izdanja autorice Ramzije Kanurić – Oraščanin

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U cilju edukacije i resocijalizacije ratnih vojnih i civilnih invalida i svih stradalnika i učesnika rata,  24. augusta 2021. godine, u prostorijama  Muzeja  grada  Zenice, Udruženje „Baton“ Zenica organizovalo je promociju tri knjige autorice Ramzije Kanurić-Oraščanin. Na promociji knjiga su govorili zenički promotori, koji nisu krili svoje oduševljenje dok su čitali i govorili o djelima uvažene autorice.

Na samom početku dr. sc. Amir Ismić, osvrnuo se na poemu “SLAVNI GAZIJA BUŽIMSKI” koja je u cjelosti posvećena legendarnom generalu Izetu Naniću, komandantu “505. viteške, slavne, bužimske brigade” 5. Korpusa Armije RBiH, dobitniku Zlatnog ljiljana i Ordena heroja oslobodilačkog rata. Promotor je povukao paralele historijskih činjenica i podviga tokom Agresije  na  Republiku Bosnu I Hercegovinu, te se prisjetio i značaja ostalih komandanata i heroja Armije RBiH.

Drugi promotor, novinar i publicista Sinan Gluhić, gl. odg. urednik RTV Zenica i sam učesnik u odbrani domovine koji je tokom agresije i teško ranjen, nije krio svoje zadovoljstvo dok je čitao i promovisao monografiju “Pokošeni ljiljani bijeli”. Monografija  sadrži skupljene i objavljene članke, kolumne i osvrte na ljude-heroje, događaje-podvige koji su od 1992.-1995. godine, zlatnim slovima ispisali povijest naše  Bosne i Hercegovine.

Treći i posljednji promotor, bio je priznati duvanjsko-zenički književnik Abid Jarić, penzionisani gimnazijski profesor. Promotor je ekspozeu predstavljanja romana “Vrijeme bez kazaljki” autorice Ramzije Kanurić – Oraščanin istakao da je sa velikom pažnjom pročitao knjigu, koja prvenstveno govori o ratu u Srebrenici i svjedočenjima preživjelih Srebreničana. Posebnu pažnju promotoru je privukla forma, sadržaj i stil pisanja te  pristup autorice ovoj izuzetnoj tematici, jer se svo vrijeme prožimaju forme dokumentarnog i fikcije koje je u stvarnoj književnosti izuzetno teško ukomponovati. Dokumentarni roman je intrigantan za čitaoca jer je u prilici propitivati granice između stvarnog i izmaštanog kao i domete ovog književnog žanra. To sam i ja činio čitajući roman „Vrijeme bez kazaljki” autorice Ramzije Kanurić-Oraščanin, istakao je uvaženi professor Abid Jarić.

Pažnju i interesovanje slušaocima privukao je književni kritičar, Redžo Oraščanin, koji je nakon svakog promotora citatima približio književno djelo. Posebno je bilo emotivno slušati citat iz knjige “Pokošeni ljiljani bijeli”, kada Redžo čitanjem odlomka  opisuje posljednje sate na ovom svijetu svoga brata Reufa, šehida,koji je u odbrani Bosne položio svoj mladi život u 21.godini života.

Na samom kraju, prisutnima se obratila autorica Ramzija Kanurić – Oraščanin, koja se  prvi puta predstavila zeničkoj publici. Ne mogu spokojno da gledam šta se dogodilo mom narodu, a sada pogotovo kada zub vremena čini svoje. Sve te činjenice su me nagnale da se prihvatim pera i da  pišem, ostavljajući svaki dan trag na požutjeloj hartiji. Sam dragi Bog zna koliko puta sam dočekala zoru i ispisivala sudbine mog naroda. Dok pišem moja duša place, a  posebno je važno istači da sam prije pisanja posjetila sva ta mjesta i stratišta, te upoznala sve te ljude i razgovarala sa  njima. Bilježila sam priče i svjedočenja, jer sam i na taj način željela iz prve ruke upoznati obim stradanja i strahote koje moga naroda.

Potrebno je takođe istaći, da je promocija održana pred pred velikim brojem posjetioca, a sama činjenica da je druženje potrajalo dva sata pokazuje o kakvoj tematici i interesovanju je riječ.

Mlada umjetnica Amina Bajramović, u muzičkom djelu programa, svojim umilnim glasom ovu promociju učinila je još ugodnijom, dok je moderatorica bila, mlada i perspektivna  Nudžejma Ismić.

PRESS KPS  “BATON” ZENICA

Amila  Ismić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno