Nogomet

VIDEO+FOTO: Povodom Dana državnosti BiH utakmica veterana BiH i Turske na stadionu Bilino polje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na stadionu „Bilino polje“ u Zenici bit će odigrana i revijalna nogometna utakmica amaterskih veteranskih reprezentacija BiH i Turske, najavio je na današnjoj press-konferenciji na zeničkom stadionu predsjednik Udruženja Klub za sport i rekreaciju Master Bosna iz Zavidovića Samir Šibonjić, koji je i inicirao odigravanje ove utakmice.

Šibonjić je i aktuelni ministar privrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a kako je objasnio, ideja za odigravanje ovakve utakmice rodila se prilikom prošlomjesečnog nastupa ekipe Master Bosna na Svjetskom kupu mira, koji se igrao u Antaliji te na kojem Master Bosna redovito sudjeluje.

Turska, dodao je, ima 186 ekipa veterana, ozbiljnu ligu i savez, a ovo će biti prva utakmica koju će reprezentacija turske lige igrati izvan Turske.

– Mi smo im ponudili da dođu, da budu naši gosti i da odigramo utakmicu povodom Dana državnosti. Cilj ove utakmice je da iz BiH pošaljemo malo drugačiju poruku i da našim građanima pošaljemo malo drugačiju poruku. Ovdje su istaknuti sportisti, ljudi koji su dali ozbiljan doprinos za domovinu BiH i koji danas-dan daju ogroman doprinos – naglasio je Šibonjić, koji je dodao kako su željeli okupiti bivše nogometne reprezentativce, sportiste iz drugih sportova i javne ličnosti.

Najavio je kako je i predstavnik Svjetskog kupa mira potvrdio dolazak na ovu utakmicu, kako bi dao svoj doprinos i podršku.

– Dogovorili smo i da iduće godine mi budemo organizatori prve etape Svjetskog kupa mira, koji će se igrati u zadnjoj sedmici mjeseca juna u BiH i kada će nam u goste doći nekoliko selekcija. Najvjerovatnije će lokacija biti u Ajdinovićima – najavio je Šibonjić.

Atletski bh. šampion i humanista Amel Tuka istakao je kako je “objeručke prihvatio poziv našeg ministra da učestvujem u ovoj utakmici”.

– Bit će mi velika čast i zadovoljstvo što ću samo izaći na Bilino polje, nositi grb BiH. Mi sportisti znamo šta nama to znači – predstavljati svoju zemlju. Pogotovo što je povod svega ovoga Dan državnosti naše jedne, jedine domovine za koju sam uvijek tu i za koju ću uvijek biti tu. To nikada neće biti upitno. Tako da će mi zaista biti zadovoljstvo družiti se i da cijelom svijetu pošaljemo jednu drugačiju sliku sa Bilinog polja – kazao je Tuka, koji je istakao kako će ovo biti “jedna neobična proslava Dana državnosti BiH”. On je izrazio nadu kako će tog dana biti dosta publike na tribinama Bilinog polja.

– Sam pomen BiH kod sviju nas budi posebnu emociju – podvukao je Tuka.

Nekadašnji bh. reprezentativac te aktuelni pomoćni trener te član veteranske selekcije Čelika, Izudin Kamberović, zahvalio je Šibonjiću što su za ovu utakmicu odabrali upravo zenički Stadion Bilino polje.

– Ovo je velika stvar za Zenicu i Bilino polje. Sama utakmica će privući dosta bivših igrača iz Turske i naših reprezentativaca. Pozivam sve građane Grada Zenice da dođu u što većem broju, da se okupimo i da proslavimo Dan državnosti BiH na neki poseban način, jednom revijalnom i dobrom utakmicom – kazao je Kamberović.

Nekadašnji kapiten i trener bh. reprezentacije i zeničkog Čelika Vlatko Glavaš, naglasio je kako mu stadion Bilino polje i sam Grad Zenica, puno znači.

– Vi dobro znate moj patriotizam, kada je u pitanju BiH. Drago mi je i da na ovakav način obilježavamo Dan državnosti BiH. Znamo mi da ima onih koji ne vole ovu zemlju, sjede na velikim pozicijama u BiH. Zbog toga mi je drago da simbol svega – neću reći nastajanja BiH i nogometne reprezentacije, ali sigurno da iz Zenice i ona famozna utakmica protiv Albanije, puno mi znači kao čovjeku i ako nekome ko voli ovu zemlju. Evo prilike za sve one koji vole BiH, da za Dan državnosti BiH dođu u Zenicu te da podrže i pozdrave sve ono što se zove BiH – kazao je Glavaš.

Turska selekcija će doći u BiH dan ranije te će obići i neke druge bh. gradove, ali na Dan državnosti BiH, u jutarnjim satima, položit će cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića u Sarajevu, a nakon utakmice druženje će nastaviti u Ajdinovićima.

Ulaz će, najavio je Šibonjić, biti besplatan, a očekuje dolazak velikog broja djece pa će se potruditi da svako dijete na tribinama dobije zastavu BiH.

Selektor BiH tima za ovu utakmicu bit će nekadašnji bh. selektor Fuad Muzurović, a njegovi pomoćnici Mirsad Kamenjašević i igrač-trener Zajko Karajbić. Na spisku bh. tima nalaze se 34 igrača: Adis Nurković, Nermin Hrvat, Damir Mujagić, Adnan Behulović, Hasan Mujanović, Nedžmin Begić, Sanel Sokolar, Elvir Rahimić, Vlatko Glavaš, Avdija Vršajević, Amel Tuka, Samir Šibonjić, Nezir Pivić, Izudin Kamberović, Adis Drnda, Jasmin Kalabić, Amel Panjeta, Haris Kaljanac, Enis Cikotić, Dario Damjanović, Džemaludin Muharemović, Kemal Alispahić, Alem Tabaković, Aldin Bjelić, Idris Smailhodžić, Haris Imširović, Šeki Bašić, Senad Brkić, Sanel Jalmanović, Haris Mujanović, Senaid Ibričić, Eldin Mašić, Fenan Salčinović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno