Zenica

VIDEO+FOTO: pogledajte video i foto galeriju – svi detalji Čimburijade 2018.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: pogledajte video i foto galeriju – svi detalji Čimburijade 2018. – Zeničani su i ove godine tradicionalnim urankom i Čimburijadom pozdravili dolazak proljeća, a jutro je osvanulo sa temperaturom od -2*C i sa snijegom od 5-6 cm. Ni snijeg, ni minusi ne uspjevaju prekinuti tradiciju zeničke Čimburijade. I ranijih godina se čimburalo po minusima, ali i uz plus 20, tako da one koji drže do tradicije ne može iznenaditi ni sniježni pokrivač, niti bilo kakvo drukčije (ne)vrijeme.

Bez obzira na napred navedene vremenske uslove, zenička Čimburijada je i ovog puta ispunila sva očekivanja brojnih posjetilaca, ljubitelja ove tradicionalne zeničke manifestacije. Centralna lokacija je bila na Kamberovića polju, na kojem je priređen zvanični program, čiji je i ove godine nosilac aktivnosti Forum građana Zenice, a po prvi put pokrovitelj manifestacije je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i gradska uprava Zenica.

Kamberovića poljem prodefilovali su atraktivne mažoretkinje iz Širokog Brijega i članovi orkestra KUD-a Željezara Zenica. Zabilježili smo prisustvo Čimburijadi i britanskog ambasadora Edvarda Fergusona u pratnji gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Prisustvovali smo četvrtom međunarodnom takmičenju u pravljenju zeničkog čimbura, a ovo takmičenje pratila je i FACE televizija sa legendarnim Senadom Hadžifejzovićem, koji smo prikazali u foto galerijama. Zeničani i ostali gosti na Kamberovića polju počastili su se legendarnim čimburom, ovaj put spravljenim od 1.500 jaja u organizaciji restorana Rasima Salčinovića.

Više hiljada građana Zenice i njihovih gostiju prodefilovalo je danas Kamberovića poljem, gdje su došli po svoju porciju čimbura koji se decenijama tradicionalno pravi u ovom gradu. Po deseti put održana je i eko-regata u organizaciji SRK Bosna sa 12 posada iz Zenice i okolnih gradova, a startovala je na rijeci Bosni od Drivuše-ribarska staza do Kamberovića polja.

Iza 13 sati na Kamberovića polju zabilježili smo prvo proljetno kupanje ove godine, nakon smrti Emilijana Kneževića, za ovo je zadužen Zijad  Zahirović, kojeg je pokojni Knežević proglasio za svog nasljednika. Zahirović je u rijeku ušao s vijencem koji je posvetio Kneževiću i svim prijateljima koji su se kupali u Bosni, a spasilačke ekipe u čamcima su ispratile njegovo plivanje rijekom. Prisutni su velikim aplauzom nagradili ovaj njegov hrabri poduhvat. U ledenoj i nabujaloj rijeci Bosni danas se okupao i Zeničanin Hamid Begovac i to kod Ade Jagnjišće

Dakle, običaj koji uz gradske rijeke okuplja Zeničane i njihove goste, star više od jednog stoljeća, u posljednjim godinama sve više poprima oblik ozbiljne manifestacije sa bogatim kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima. Inače, Gradska uprava je za potrebe realizacije planiranih aktivnosti, pored materijalne podrške osigurala i aktivan angažman svih javnih preduzeća, koja su sve svoje raspoložive resurse stavili na raspolaganje građanima i organizatorima.

Faruk Kadrić iz Foruma građana nam reče „da je Čimburijada tradicija na koju treba da se ponosimo, te otkrio da je jedna poznata svjetska stanica za vremensku prognozu zeničku Čimburijadu uvrstila među deset svjetskih proljetnih tradicija“.

-Ova činjenica treba da nas motiviše da i dalje radimo na promociji i razvoju brenda Čimburijade, – kaže  Kadrić, naglašavajući ekološki i sigurnosni aspekt, koji je u fokusu svih ovogodišnjih zbivanja.

E.Imamović

Pogledajte video kolega sa FTV:

Fotografije priredili Haris Dž., Ekrem I. i posjetioci ZB.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno