Ostali sportovi

VIDEO+FOTO: Pogledajte kako je Amel Tuka trčao u finalu Dijamantske lige na 800 metara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka večeras (četvrtak) je nastupio među devet najboljih atletičara na svijetu uokviru finala Dijamantske lige u Cirihu na utrci na 800 metara i osvojio sedmo mjesto, vremenom 1.46.19 Iako je od svih takmičara Tuka imao drugo najbolji lični rekord svih vremena 1.42.51 (najbolji Emmanuel Kipkurui KORIR – Kenija, 26 godina –  1.42.05), ako gledamo samo rezultate u ovoj sezoni, Tukinih najboljih 1.44.53 je bilo osmo – u konkurenciji večerašnjih atletičara.

Najbolje vrijeme i večeras je imao Olimpijski prvak i pobjednik Dijamantske lige 2018. Emanuel Korir 1.44.56.

Tuka je plasman među najbolje atletičare svijeta na 800 metara ostvario krajem avgusta, kad je osvojio sedmo mjesto na utrci Dijamantske lige u Parizu s vremenom 1:45.37, što mu je bilo dovoljno za plasman u finale. Dva dana prije toga na mitingu u Lozani zauzeo je šesto mjesto s vremenom 1:45.98, što je vrijeme kojim je završio i finalnu utrku na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je osvojio šesto mjesto.

Najbolji rezultat u ovoj sezoni Tuka je ostvario u polufinalu Olimpijskih igara kada je utrku na 800 metara završio s vremenom 1:44.53. Tuka je u finalu Dijamantske lige prije dvije godine osvojio šesto mjesto s vremenom 1:43:99, a tada je trijumf ostvario Donovan Brazier s vremenom 1:42.70, dok je drugi bio Nijel Amos s vremenom 1:42.98.

Rivali u večerašnjem finalu su mu bili Isaiah Harris (SAD), Wyclife Kinyamal (Kenija), Clayton Murphy (SAD), Elliot Giles (Velika Britanija), Marco Arop (Kanada), Cheruiyot Ferguson Rotich (Kenija), Kipkurui Emmanuel Korir (Kenija) i Patryk Sieradzki (Poljska).

Podsjećamo, na dugoj listi medalja i priznanja naš sugrađanin Amel Tuka ima jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju sa Svjetskih prvenstava, dvije godine je bio među top osam atletičara u Evropi na evropskim prvenstvima, nosi i bronzu sa U23 evropskog prvenstva, dvaput je bio pobjednik utrka Dijamantne lige, dvaput je bio među TOP 8 na evropskim dvoranskim prvenstvima, dvaput je bio prvak Balkana, 11 puta prvak BIH, te dvaput pobjednik balkanskog dvoranskog prvenstva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno