Naše

VIDEO+FOTO: Pogledajte cijeli tok razgovora premijera Novalića i ministra Džindića sa željezarcima, kao i prekid blokade na M17

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Pogledajte kako su radnici dočekali informaciju da se desetosatna blokada “isplatila”, te da su ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Mi ovo ne smatramo pritiskom jer smo se krajem decembra bili dogovorili da sa 350 hiljada KM mi pomognemo radnike, što smo i učinili, zatim da ide stečajni postupak, a nakon toga da ide otvaranje nove firme. U međuvremenu je došlo do nepovjerenja da će se sve to dogoditi, ali mi prihvatamo novo stanje. Zahtjevi su sada drugačiji”, kazao je Novalić nakon sastanka. Novalić je dodao da sredstva potrebna za ispunjenje ovih zahtjeva neće biti izdvojena iz budžeta, ali je odbio objasniti na koji način će biti obezbjeđena.U narednih pet dana Vlada FBiH je obećala da će radnicima isplatiti otpremnine u ukupnom iznosu od tri miliona KM, 12 zaostalih plaća, te da će izdvojiti 160 hiljada KM za uvezivanje staža određenom broju radnika koji su pred penziju. Vlada FBiH će u narednom periodu komunicirati sa stečajnim upravnikom Mirzom Jarićem, a uvezivanje staža za sve radnike, kako je i planirano, biće urađeno iz prodaje stečajne mase, imovine preduzeća.”Žao mi je samo što smo morali trpiti glad, ali vrijedilo je. Ovo su zahtjevi koje smo mi tražili i mislim da bi trebalo zadovoljiti sve radnike Željezare Zenica. Mi želimo i podržavamo da se osnuje i nova firma u okviru stečajnog postupka, jer je bitno da Zenica ne ostane bez 200 radnih mjesta”, kazao je poslije sastanka predstavnik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović uz napomenu da će ponovo blokirati saobraćaj ako im Vlada ne ispuni zahtjeve u predviđenom roku.

U međuvremenu radnici Željezare koji su blokirali magistralni M-17put u Zenici iza 20 sati odblokirali su put.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno