Zenica

VIDEO+FOTO: Pitali smo Zeničane kako se snalaze bez javnog prijevoza? Vozači gladuju, građani ispaštaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvadesetak radnika Zenicatransa – prevoz putnika drugi dan je u štrajku glađu, a ekipa portala Klix.ba razgovarala je s građanima Zenice koji su kazali kako u konačnici najviše ispaštaju korisnici usluga javnog prijevoza, dok je sva odgovornost za rješavanje krize na Gradskoj upravi.

Drugi dan štrajka glađu 20-ak radnika Zenicatransa protiče bez većih problema. Vrijeme u autobuskoj stanici koja ne radi već desetak dana provode spavajući i igrajući društvenih igara kao što su šah i kartanje.

Danas su odlučili poslati poruku i predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću koji je, kako kažu, bio njihov saborac.

“Ovdje su demobilisani borci i ratni vojni invalidi, a Željko Komšić je bio naš saborac, dobitnik Zlatnog ljiljana, i pozivamo ga da nam pruži podršku, da nas posjeti, jer ovo se tiče svih nas”, kazao je jedan od radnika Zenicatransa u štrajku.

Građani Zenice podijeljenih su mišljenja vezano za sva dešavanja u Zenicantransu. Dok jedni smatraju da je odgovornost na Gradskoj upravi Zenice, drugi ipak smatraju da su krivci svi. Međutim, u jednom su se složili, a to je da najviše ispaštaju građani.

“Situacija je veoma teška jer se na ovaj način najviše sveti građanima koji redovno plaćaju svoje dnevne i mjesečne karte. Trenutno je grad u izolaciji, jer je mnogo sela odsječeno od grada, a studenti koji trebaju ići na ispite moraju planirati prijevoz”, kazao je jedan od građana Zenice dodavši da je i sam koristio javni prijevoz u Zenici, ali da sada koristi alternativu.

“Sada najviše koristim taksi ili privatni prijevoz, ali mnogo građana sebi ne može priuštiti usluge taksija za obavljanje svakodnevnih poslova”, dodaje on.

Drugi Zeničanin smatra da trenutna situacija nije problem Zenicatransa, već Gradske uprave Zenica te da je sramota da druge firme, iz drugih gradova, vrše prijevoz u Zenici.

“Koristim usluge gradskog prijevoza, ali evo sada pješke moram ići do pijace i nazad”, kazao je stariji Zeničanin.

S druge strane mnogo je onih koji su redovno kupili mjesečne, ali i godišnje karte, ali zbog štrajka moraju pješačiti po nekoliko kilometara do grada i nazad.

“Teško je, narod hoda pješke. Ja sam s Kanala (naselje u Zenici) došao, i sinoć sam išao nazad kući isto tako. Imam godišnju, ali džaba mi…”, kazao je još jedan Zeničanin.

Brojni sadržaji koji su trebali biti održani na zimskom festivalu u Zenici su odgođeni, a umjetnici koji su trebali nastupati su kazali kako nije uredu pjevati i održavati koncerte dok ljudi štrajkuju glađu, čime su ujedno pružili podršku radnicima Zenicatransa.

Kako građani Zenice ne bi trpjeli štrajk i imali osiguran prijevoz, gradske i prigradske linije najvjerovatnije će preuzeti drugi privatni prijevoznici dok se agonija Zenicatransa ne riješi.

Izvor: klix.ba; Foto: E. M./Klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno