Zenica

VIDEO+FOTO: Peti međunarodni sajam kristala, minerala, dragog i poludragog kamenja u Zenici okupio 24 izlagača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Peti međunarodni dvodnevni sajam dragog i poludragog kamenja i kristala “Zenica 2023” okupio je danas u Shoping City Bingo rekordna 24 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a u okviru Udruženja “Gorski kristal” Fedracije Bosne i Hercegovine, organiziraju ga zenički ljubitelji kristala Muamer i Vernes Islamović.

– Ljubitelji kristala i minerala okupili smo se na malom jubileju ovog sajma, na kojem najviše imamo izlagača iz BiH, nekoliko iz Hrvatske te jednog izlagača iz Srbije. Imamo izložene kristale iz cijelog svijeta, a naši omiljeni su kristali iz našeg bližeg susjedstva – Busovače i gradova Srednjobosanskog kantona. To su kristali koji su među kolekcionarima jako popularni – kazao je Muamer Islamović.

On napominje kako je sjedište Udruženja “Gorski kristal” FBiH u Visokom te da broji oko 5.000, ali stalnih je 50-ak članova, koji svoje eksponate izlažu po sajmovima. Uprkos činjenici da, podvukao je, nisu podržani od strane lokalne zajednice, zadovoljan je što imamju četiri više izlagača nego prošle godine, kada ih je bio 20.

Visočanka Samra Škripić ističe kako izlaže minerale iz cijelog svijeta te nakit izrađen od kristala, dragog i poludragog kamenja.

– U malim bočicama se, rekla bih, “otrov krije” pa tako i vrijedni kristali i minerali. Imamo mi akvamarin, koji je mnogo skup – kazala je Škripić, koja je napomenula kako su tri poznate lokacije nalazišta ovih dragocjenosti Kreševo, Vareš i Busovača, odnosno gradovi Srednje Bosne.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno