Zenica

VIDEO+FOTO: Penzionerski dom ZDK obilježio Međunarodni Dan starijih osoba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna ustanova “Penzionerski dom sa stacionarom” ZDK je svečanom akademijom obilježio Međunarodni dan starijih osoba- 1. oktobar.

Direktor Damir Jukić je istakao kako 57 djelatnika ove sutanove skrbi o 162 osobe “treće životne dobi” te dnevno spravi i 500 obroka, a uspješno održava i 7.500 kvadrata ove zgrade u vlasništvu Penziono-mirovinskog zavoda Federacije Bosne i Hercegovine.

Imaju dobru suradnju s nadležnim ustanovama, prije svega s nadležnim medicinskim ustanovama – Kantonalnom bolnicom Zenica i Domom zdravlja Zenica te Vladom ZDK, koja je sa Skupštinom ZDK i osnivač ove ustanove.

“Nadamo se da će ta saradnja biti još bolja te da ćemo imati još više podrške kada su u pitanju investiciona ulaganja u ovaj objekat, koji je star preko 30 godina. Prošle smo godine, na inicijativu zastupnika u Skupštini ZDK Ive Tadića, od Vlade ZDK dobili 300.000 KM za investiciona ulaganja” kazao je direktor Jukić.

On se nada da će se, s obzirom da je na Skupštini ZDK u nekoliko navrata usvojen zaključak u vezi s tim, iznaći adekvatno rješenje, u smislu ili dugoročnog najma ili kupovine ovog prostora.

“To bi bila i najbolja opcija. Federalni zavod PIO/MIO je vlasnik, a mi smo korisnici objekta bez naknade i na tome im zahvaljujemo. Međutim, to nas sputava kada su u pitanju neki projekti, prije svega projekti prekogranične suradnje, kada bismo tražili neka sredstva za investiciona ulaganja, koja ne možemo dobiti zato što nismo vlasnici objekta” pojašnjava Jukić.

S odobrenih 300.000 KM od prošle godine od strane Vlade ZDK, ističe, uradili su neke nužne intervencije na zgradi.

“U značajnoj smo mjeri poboljšali ambijent boravka naših korisnika treće životne dobi. Klimatizirali smo sve zajedničke prostore, kompletan objekat površine 7.500 kvadrata pokrili smo LED rasvjetom, zamijenili veliki dio vanjske drvene stolarije PVC stolarijom s roletnama te nabavili nešto opreme za vešeraj, kuhinja i medicinsko osoblje”.

Napominje kako je maksimalni kapacitet ustanove 170 korisnika te da su već skoro u potpunosti popunili kapacitete, a plan je da se novim investicionim ulaganjima riješi i pitanje sanacije krova, grijanja, protivpožarne zaštite, u čemu očekuju pomoć Vlade ZDK.

Cijene smještaja zavise od toga da li je osoba pokretna, polupokretna ili nepokretna te se kreću od 30 do 40 KM.

Nakon programa uručene su zahvalnice svim prijateljima ustanove kao i korisnicima koji su se istakli svojim aktivnostima u proteklom periodu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno