Zenica

VIDEO+FOTO: Otvorena obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šef Kooperacije Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i predsjednica Općinskog suda Zenica Dženan Brković obilježili su danas završetak radova nadogradnje i obnove zgrade Općinskog suda u Zenici.

Evropska unija je za izgradnju i obnovu zeničkog suda izdvojila 2.000.000 eura nepovratnih sredstava, u cilju osiguranja što boljih radnih uslova za rad zaposlenoika zeničkog suda te boljih usluga građanima.

Zenički sud je, dogradnjom zgrade, dobio novu i znatno veću sudnicu, koju će, po sporazumu, koristiti i Kantonalni sud Zenica za sudske sporove u kojima se sudi organizovanim grupama – u postupcima u kojima se sudi za najmanje 10 okrivljenih osoba.

– Ja sam uvjerena da se, prilikom odabira suda za ovaj projekat, uzeo u obzir kompletan rad našeg suda, koji je, zaista, decenijama bilježimo izuzetne rezultate rada.

Mislim da je to jedan vid nagrade za naš rad i za to što pokušavamo da doprinesemo jačanju povjerenja građana u pravosuđe, ali, isto tako, što pokušavamo da i postupamo u skladu s vladavinom prava- kazala je predsjednica Brković, koja je istakla kako se projekat ne bi mogao realizirati bez podrške EU.

Zenički sud je, kazala je, dobio novu zgradu s 2.300 m2 te nove sudnice, u skladu s normama EU.

-Dobili smo i prostoriju za zaštićene svjedoke, što do sada nismo imali, a itekako je bitno za normalno funkcioniranje suda – kazala je Brković.

Ona je zahvalila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Vladi Norveške, koja je finansirala izradu projekta, koji je izradila Vlada ZDK.

Vlada ZDK je, naglasila je, u potpunosti ispoštovala sve odredbe Memoranduma o razumijevanju te su osigurali sredstva za namještaj.

EU je, za izgradnju nove zgrade Kantonalnog tužilaštva u Zenici, koja je otvorena 2016. godine, također izdvojila oko 1.400.000 eura. EU je, naglasio je Ellero, sudjelovala u obnovi i izgradnji 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom BiH.

Posebno mu je, kazao je, što je današnja svečanost upriličena u momentima kada je donešena odluka o otvaranju pregovora za pristupanje BiH u EU.

-Postojanje funkcionalne i moderne infrastrukture, naravno, preduslov je za vršenje osnovnih funkcija i zadaće zadovoljenja pravde. Naravno, prije svega u korist građana, na način koji je, prije svega, efikasan i transparentan- kazao je Ellero.

Pravično suđenje, u razumnom roku, pravo je svakog građanina, ali je, istovremeno, podvukao je Ellero, postojanje pravičnog i efikasnog pravosuđa uslov za socio-ekonomske pomake u jednom društvu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je poručio da je revitalizacija i izgradnja ključne sudske vlasti i tužilaštva s ciljem osiguranja najboljih uslova rada jedan od prioriteta Vlade ZDK.

“U uvjerenju da će obnovljena zgrada Općinskog suda u Zenici s novim i proširenim kapacitetima ispuniti svrhu i biti korak u pravcu postizanja najboljih evropskih standarda, duboko se zahvaljujem partnerima iz EU i VSTV-a koji su prepoznali važnost ovog projekta i zajedno s nama uzeli učešće u realizaciji”, kazao je Pivić te dodao da institucije EU daju nemjerljiv doprinos svim reforskim procesima BiH.

Predsjednik VSTVA Halil Lagumdžija je u obraćanju prisutnima kazao da je usvojeno nekoliko akata koji će vjerovatno biti od koristi za naredne projekte za koje postoji potreba, a rezultat su saradnje s međunarodnim partnerima u izgradnji i adaptaciji više od 40 objekata.

“Ovom prilikom neću govoriti posebno o značaju izgradnje ovakve zgrade i koliko će značiti za sudije i nesudsko osoblje u pogledu kvaliteta i efikasnosti rada suda, ali vas obavještavam kao predsjednik vijeća da je ovaj sud bio jedan od šampiona u BiH i po rezultatima kvaliteta i projekata koje u saradnji s međunarodnim parnerima radimo”, kazao je Lagumdžija.

Ministar pravosuđa ZDK Nebojša Nikolić se zahvalio EU koja je od 17 renoviranih objekata šest u ZDK što govori o izuzetnom partnerstvu te je dodao:

“U budžetu za dogradnju i adaptaciju suda osigurano je još milion KM i ja očekujem da ćemo krajem godine ili u proljeće otvoriri i ovaj rekonstruisani dio Općinskog suda. Sve uposlenike molim za još razumijevanja jer radovi će biti uskoro nastavljeni”, poručio je Nikolić.

Nakon govora upriličena je dodjela zahvalnica, otkrivanje ploče te presjecanje svečane vrpce kao i obilazak prostorija Općinskog suda u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno