Kultura

VIDEO+FOTO: Otvorena Izložba minijatura Nasuha Matrakčija u Sinagogi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U galerijskom prostoru zeničke Sinagoge otvorena je izložba minijatura Nasuha Matrakčija u saradnji sa Yunuz Emre Institutom Sarajevo. Radi se o reprodukciji 40 minijatura koje je naslikao Nasuh Matrakči. Izložbu je otvorio prof.dr Dževad Drino, član UO Galerija Preporod Zenica. O Nasuhu Matrakčiju govorio je dr.sci Amir Ismić, a ispred Yunuz Emre Instituta Sarajevo obratio se Samed Pasalić. Izložba će biti otvorena od 21. do 23. decembra 2021.godine od 16.00 do 19.00 sati.

– Izložba je posvećena pjesniku, historičaru i matematičaru porijeklom iz Visokog u BiH, koji se školovao na osmanskom dvoru.

Nasuh Matrakči je rođen u XVI stoljeću, školovao se i radio na dvorima nekoliko osmanskih sultana u zlatno doba tog carstva. Slovi za jednog od najglasnijih hroničara tog perioda, a iza sebe je ostavio veoma važna djela i u oblasti matematike, vojnih strategija, književnosti, kartografije, umjetnosti i kaligrafije .Matrakči je bio majstor kaligrafije, minijatura i historije, ali se bavio i sportom, pogotovo igrom “matrak”.Školovao se i u Egiptu, gdje je 1520. godine pohađao napredne studije iz oblasti vojnih nauka. Dekretom iz 1529. sultan Sulejman Veličanstveni proglasio ga je za glavnog vezira njegovog doba u oblasti umjetnosti ratovanja i metodama korištenja koplja.Nasuh Karađoz bin Abdulah el-Bosnavi umro je 28. aprila 1564. godine u Istanbulu.

U slikarstvu je stvorio naturalistički stil koji se fokusirao na panoramski pogled na pejzaže i gradove naslikane sa najvećim detaljima (njegovo najpoznatije djelo je Islanbulska slika pejzaža,u kojoj se prikazuje gotova svaka ulica i zgrada grada). U Osmanskoj minijaturnoj umjetnosti ovo je kasnije bilo poznato kao “Stil Matrakčija”.

Najvažnija od njegova četiri histroijska toma minijatura je onaj koji prikazuje Safidski rat Sulejmana. Pored ilustracije marša Osmanske vojske od Istanbula do Bagdada, zatim Tabriza i njegov povratak preko Halaba i Eskišehira, Nasuh uključuje i sve gradove koje je vojska susrela na putu. U bibioteci Istanbulskog univerziteta nalazi se jedina kopija ovog djela.

UNESCO je 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija. Inače, Izložba minijatura Nasuha Matrakčija postavljena je i predstavljena širom svijeta u više gradova: Sarajevo, Beograd, Istanbul, Beč, Tokio, Pariz, Vašington, Budimpešta i Ankara, objavili su organizatori u najavi ove izložbe.

E.Imamović/foto Galerija Preporod, video IMLTV

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno