Zenica

VIDEO+FOTO: Otvoren Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024”, u organizaciji zeničke agencije AVS, svečano je otvoren danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”. Sajam će trajati do nedjelje, 12. maja.

Sajam je otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

– Svjedoci smo da postoje veliki problem kada je u pitanju kvalitetna radna snaga, odnosno potrebe tržišta rada. Zato je vrlo važno da imamo ovakve događaje, koji će upravo ukazati na te značajne probleme, kada generalno govorimo o privredi. Posebno kada govorimo o privredi ZDK-a, jer vrlo često ističemo da je ZDK privredeni lider pa je iz tog razloga važno da imamo i kvalitetnu radnu snagu, koja će moći odgovoriti današnjim izazovima. Mi, kao Vlada ZDK, ulažemo dodatne napore kako bismo vršili prekvalifikaciju radne snage, kako bismo davali podršku u oblasti obrazovanja one radne snage koja je potrebna tržištu rada – naglasio je Pivić.

Zbog toga, podvukao je, u srednjim školama te na fakultetima Univerziteta u Zenici nastoje promovirati takva zanimanja.

Uime organizatora sajma obratila se direktorica agencije Selma Čivić, koja je podvukla kako žele otvariti nova vrata u svijetu profesionalnog razvoja i obrazovanja.

– Naši klijenti imaju zaista velike potrebe pa smo željeli da ih na ovaj način konektujemo te da se ova vrsta posredovanja, na neki način, unaprijedi. Posebno kada je u pitanju neformalno obrazovanje, da damo na važnosti kada je u pitanju neformalno obrazovanje. Otprilike, na našem sajmu imamo 40-ak kompanija, iz zemlje i inozemstva. Posebno bi istakla kompanije iz Indije i Njemačke, koje su došle da nam pomognu oko uvoza radne snage. Gledamo našim kompanijama, koje imaju potrebu, da obezbijedimo radnu snagu na što brži, jednostavniji i efikasniji način – kazala je Čivić.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju Federacije Bosne i Hercegovine, istakla je Čivić, još uvijek je u procedure donošenja te će više informacija imati tek kada bude usvojen.

Posjetioci će za vrijeme sajma imati priliku slobodna radna mjesta iz različitih industrija, a bit će održavane i radionice, sastanci i panel diskusije.

Cilj je da se osigura i platforma za poslodavce poslodavce, ali i državne institucije, ambasade i razvojne agencije, koje traže kvalificiranu radnu snagu, dok će tražitelji posla imati priliku da se zaposle, usavršavaju te profesionalno razvijaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno