Kultura Zenica

VIDEO+FOTO: Osuđenici KPZ Zenica priredili sjajan program i obilježili Dan nezavisnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine osuđenici Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica koji su članovi dramske i muzičke sekcije KPZ Zenica su uz asistenciju osoblja Zavoda i dramskog pedagoga Miroljuba Mijatovića realizovali program povodom ovog praznika.

Program se sastojao iz muzičkog i recitatorskog dijela, a ovoj sjajnoj manifestaciji prisustvovalo je više stotina osuđenika, stražara i drugog osoblja Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

“Uz malu asistenciju osoblja Kazneno-popravnog zavoda Zenica osuđenici su samostalno realizirali ovaj sjajan program povodom Dana nezavisnosti BiH. Nakon zaista ružnih vijesti koje su zadesile KPZ Zenica u periodu iza nas, ovakva manifestacija i trud koji su svi uložili u realizaciju iste vraća pozitivnu atmosferu i energiju” izjavio je direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić, koji nije krio oduševljenje nakon realizovanog programa.

Sam cilj aktivnosti koje su sve češće u KPZ Zenica je upravo odgojnog karaktera i služi da bi se osuđenici rehabilitovali i stekli neka nova iskustva, znanja i u konačnosti postali integrisani dio zajednice nakon odsluženja kazne.

“Potrudili smo se u proteklom periodu da animiramo osuđenike da što više sudjeluju u ovakvim programima. Smatramo da ćemo ovakvim aktivnostima kao što je ova priredba, ali i pozorišna predstava i gostovanje folklornog društva koje smo imali krajem prošle godine osuđenicima pomoći i animirati ih da i oni uzmu učešća u ovakvim aktivnostima” naglasio je Amir Helvida, stručni saradnik za opservaciju u KPZ Zenica.

Od velike pomoći pri realizaciji ovog projekta bio je Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, koji je radio sa osuđenicima koji su realizovali ovaj program.

Prethodnih mjeseci, tokom priprema programa koji smo izveli imali smo dosta izazova. U ovom trenutku, jedinstveni teatarski program Kazneno-popravnog zavoda u Zenici zatvorenicima pomaže da izraze svoju maštu, nadanja i ljudskost. Transformacija identiteta je i više nego moguća jer zatvorenici vježbaju novu realnost, uče nove vještine i istražuju velik raspon uloga kojima vježbaju disciplinu, posvećenost nečemu i timski rad” naglasio je Mijatović.

Kako je to sve izgledalo možete pogledati u videozapisu:Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno