Zenica

VIDEO+FOTO: Održana svečana akademija povodom 20 godina Univerziteta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Održana svečana akademija povodom 20 godina Univerziteta u Zenici – Univerzitet u Zenici je formiran 18. oktobra 2000. godine Odlukom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.  Za dvadeset godina Univerzitet u Zenici postao je moderna i respektabilna ustanova koja funkcionira kao integrirani univerzitet. U proteklom periodu Univerzitet u Zenici je potvrdio svoj položaj kroz dvije značajne eksterne evaluacije, te postao prvi javni univerzitet u Federaciji BiH koji je dobio  akreditaciju.

D anašnja svečanost organizirana je u povodu obilježavanja dvadesete godišnjice Univerziteta u Zenici, a dodijeljena su dva počasna doktorata, priznanja zaposlenicima, zahvalnica kompaniji ArcelorMittal, kao i plakete studentima za postignute rezultate u podrućju nauke, istraživanja i sporta.

“ Ovu Svečanu akademiju organiziramo u pomalo bizarnim okolnostima s obzirom na epidemiološku situaciju, pa sa nama danas nisu gosti i prijatelji Univerziteta u Zenici. Ipak koristimo ovu priliku da se zahvalimo onima koji su utkali svoje karijere u stvaranje i razvoj našeg univerziteta, kao i da nagradimo najbolje studente, te da dodijelimo počasne doktorate”, kazao je prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

Prisutnima se u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona obratio prof.dr.sc. Spahija Kozlić, minister za obrazovanje, nauku, kulturu i sport,  te istakao da će Vlada i resorno ministarstvo  pružati bezrezervnu podršku Univerzitetu u Zenici u daljnjem radu.

Univerzitet u Zenici dodjeljuje počasni doktorat (honoris causa) istaknutim naučnim i javnim osobama iz zemlje i inostranstva za izuzetne doprinose u pojedinim područjima naučnog, naučno – nastavnog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kao i za izuzetne doprinose u duhovnom i materijalnom razvoju i djelovanju u promociji mira, tolerancije i humanosti.

Počasni doktorati Univerziteta u Zenici dodijeljeni su akademiku prof.dr.sc. Anti Markotiću  za izuzetan doprinos u području naučnog stvaralaštva  i Edinu Džananoviću (Edinu Karamazovu) za izuzetne doprinose u području kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Povelja za istaknuti rad i dostignuća u nastavnoj i naučnoj djelatnosti za zasluge i izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Univerziteta u Zenici i Metalurško-tehnološkog fakulteta, te Univerziteta u zemlji i inostranstvu ove godine dodjeljene su  prof.dr.sc. Mirsadi Oruč i prof.dr.sc. Sulejmanu Muhamedagiću.

Radi poticanja naučno-istraživačkog i umjetničkog rada Rektor Univerziteta u Zenici dodjeljuje Nagradu rektora za najbolje naučno i umjetničko ostvarenje kojom se nagrađuje najbolji studentski uspjeh iz područja nauke, istraživanja, struke, umjetnosti i sporta.

Nagradu Rektora  za 2019/2020. akademsku godinu su dobili:

  1. Ahmed Mujkanović, student Mašinskog fakulteta za naučno-istraživački rad
  2. Maid Ređić, student Ekonomskog fakulteta, za sportska ostvarenja
  3. Moot Court tim Pravnog fakulteta za naučno-istraživački rad Velida Kurtović, Harisa Sadiković, Faris Muratović i Jasmina Sadrija
  1. Melisa Smailović, studentica Metalurško-tehnološkog fakultetu
  2. Aida Bušatlić, studentica Mašinskog fakulteta za sportska ostvarenja

U muzičkom dijelu programa nastupili su ansambl Fugato, Univerzitetski hor u video izdanju i Emina Bajtarević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno