Biznis

VIDEO+FOTO: Od Dana državnosti u funkciji – Zenička zaobilaznica najkompleksniji dio autoputa A1

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Od Dana državnosti u funkciji – Zenička zaobilaznica najkompleksniji dio autoputa A1 – BiH sutra dobija 11 novih kilometara autoceste, pogledajte kako izgledaju dionice – Bosna i Hercegovina sutra će, na Dan državnosti, dobiti 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH za sutra je najavilo otvaranje izgrađene autoceste na Zeničkoj obilaznici.

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Riječ je o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17.

Ekipa Faktora posjetila je danas južnu sekciju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica, koju gradi turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Na gradilištu smo zatekli stotine radnika kako užurbano rade sa željom da sve bude spremno za sutra.

Na ovom dijelu Zeničke zaobilaznice, ukupne dužine 2,04 kilometra, u rekordnom vremenu izgrađen je tunel Hum od 428 metara, zatim vijadukt Donja Gračanica 393 metra, te pristupna saobraćajnica dužine 800 metara s naplatim mjestom i kružnim tokom.

Uporedo s južnom sekcijom, nastavljaju se radovi na izgradnji sjeverne sekcije, a prema najavama izvođača radova i ona će biti završena do marta naredne godine. Ugovor za izgradnju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica, u dužini od četiri kilometra, potpisan je 8. novembra 2018. godine.

Ukupna investicijska vrijednost radova na Zeničkoj obilaznici je iznosila 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem međunarodnih financijskih institucija (KFAED, EBRD, OPEC) kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Iz JP Autoceste ističu da radovi nisu prekidani ni za vrijeme pandemije koronavirusa.

“Ono što je zajedničko za sve poddionice koje su u sastavu Zeničke obilaznice su brojni problemi i izazovi koji su u najvećoj mjeri uzrokovani izuzetno lošom geološko-morfološkom konfiguracijom i zahtjevan teren sa visokom složenosti poslova koji je iziskivao gradnju velikog broj objekata na autocesti. Na poddionicama je izgrađeno 13 objekata, što znači da se 48% novootvorene dionice nalazi pod objektima”, navode iz ovog preduzeća.

Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska). Nadzor vrši konzorcij Technital S.p.A. (Italija) i TZI Inženjering d.o.o. (BiH).

Dionica Donja Gračanica – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – Donja Gračanica. Izgradnja ove dionice se radi prema ugovoru “design and build” (projektuj i izgradi – žuti FIDIC). Osim otvorenog dijela trase tu su i objekti: vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine cca 300 m. U sklopu ove dionice je i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.

Radove izvodi konzorcij Euro-asfalt i Strabag AG. Nadzor nad izvođenjem radova vrši JV Egis International & Ipsa Institut d.o.o.

Na dionici Klopče – Donja Gračanica je smješteno nekoliko značajnih objekata: na prvom dijelu trase se nalaze dva vijadukta (Klopče, Klopačke Stijene) i jedan tunel (vještački tunel Klopče), dok je za drugu polovinu karakteristično da otvorene trase praktično i nema već je komponovana naizmjenično od ukupno tri vijadukta (Babina Rijeka, Pehare i Ričice) i dva brdska tunela (Ričice i Pečuj). U sklopu projekta je i cesta na desnoj obali rijeke Bosne sa kružnom raskrsnicom, spoj na M-17, most Drivuša i trasa na lijevoj obali rijeke Bosne sa kružnom raskrsnicom, spoj na R-445.

Izvođač radova na poddionici Drivuša – Klopče je Hering d.d. Široki Brijeg. Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij Divel d.o.o. Sarajevo i M/S The Associated Engineering Patrnership.

Trasa poddionice Drivuša – Klopče, na početku se nadovezuje na dionicu Drivuša – Bilješevo u zoni petlje Drivuša. Najzahtjevnije građevine na toj dionici su bile most Drivuša dužine 650 m i vijadukt Perin Han dužine 400 m. Trasa autoceste poddionice nakon odvajanja rampe nastavlja prema mostu Drivuša, koji premošćuje rijeku Bosnu.Tokom izgradnje na poddionici Drivuša – Klopče izvršeno je izmještanje regionalnog gasovoda Sarajevo – Zenica u dužini od 2,5 kilometara metodom topli priključak.

U skladu sa sporazumoma JP Autoceste FBiH i grada Zenice privode se kraju i radovi na sanaciji lokalnih prometnica koje su korištene tijekom građenja Zeničke obilaznice. Izgradnjom lokalne ceste u dužini od četiri kilometra i mosta preko rijeke Bosne bit će ostvarena veza grada Zenice s magistralnom cestom M17 i izlazak na autoput.

Video+foto: Faktor/ZenicaBlog, grafike JP Autoceste FBiH

Osim puštanja u promet Zeničke obilaznice, u ovoj se regiji trenutno provode i aktivnosti na izgradnji poddionica Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca, a prošli tjedan u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru potpisan je i Ugovor za izgradnju dionice Popikuše – Nemila, čime se aktivna gradilišta pomiču dalje, prema sjeveru Bosne i Hercegovine.

Dionica Donja Gračanica – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – Donja Gračanica. Izgradnja ove dionice se radi prema ugovoru “design and build” (projektuj i izgradi – žuti FIDIC). Osim otvorenog dijela trase tu su i objekti: vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine cca 300 m. U sklopu ove dionice je i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno