Info

VIDEO+FOTO: Nagrađeno 60 najboljih učenika iz Federacije BiH, među njima dvojica Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, slijedeći petnaestogodišnju tradiciju, dodijelilo je diplome i novčane nagrade za 60 najboljih učenika iz Federacije Bosne i Hercegovine. Nagrađeni su po tri osnovca i po tri srednjoškolca iz svih deset kantona. Njih su za ova priznanja predložila resorna kantonalna ministarstva. Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM.

Nagrade im je uručio federalni premijer Fadil Novalić na ceremoniji održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu. Premijer i zvaničnici Ministarstva naglasili su pritom snagu znanja kao istinskog razvojnog ličnog i društvenog resursa, čestitali ovim mladim ljudima, njihovim roditeljima i starateljima, nastavnom osoblju i upravama škola. Priznanja je dobilo i 57 škola čiji je udio u uspjehu nagrađenih učenika nesumnjiv ne samo kad je riječ o redovnoj nastavi već i o mnogobrojnim takimičenjima učenika u raznim oblastima i na različitim nivoima – bosanskohercegovačkom, balkanskom, međunarodnom.

Premijer Novalić je tokom ceremonije poručio nagrađenima da je znanje nešto što im nikada niko ne može oduzeti. Znati sticati zanje i prenositi ga drugima, jedna je od najvećih sposobnosti, rekao je također.

– Volio bih da vaše znanje bude od koristi našoj cjelokupnoj zajednici – poručio je premijer i napomenuo da su prilikom donošenja odluka o tome koji pojedinci će biti nagrađeni, u obzir uzimane i njihove socijalne kvalitete, kreativnost, humanost, sposobnost kritičkog razmišljanja, dakle, vrline koje krase dobrog čovjeka, kako je naveo. Premijer je uime Federalne vlade čestitao mladim ljudima, njihovim roditeljima i starateljima te upravnom i nastavnom osoblju škola.

Pomoćnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić također se obratila dobitnicima i naglasila da se današnjim događajem revitalizira, vraća sjaj nekadašnoj manifestaciji “Znanjem u budućnost”.

– Manifestaciju posvećujemo duhovnim vitezovima našeg društva – vama, najboljim učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH i vašim nastavnicima koji su spoznali suštinu izreke da ‘um nije posuda koju treba napuniti nego vatra koju treba zapaliti’ – rekla je između ostalog Bandić i dodala da znanje treba postaviti na pijedestal društva, što je put kojem će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke biti podsticaj jer je obrazovanje jedina razvojna snaga.

Nakon što je navela dosadašnje učinke i podsticaje Ministarstva, Bandić je kazala da je uveden program podrške školskim sekcijama i klubovima za razvoj talenata.

– Odlučili smo da nastavimo i s davanjem podrške vama, najboljim u Federaciji BiH, učenicima, ali i studentima, odličnim učenicima romske populacije, sudentima s invaliditetom, učenicima u stanju socijalne potrebe. Dragi učenici, Federcija BiH, kao i cijela država, upravo je zahvaljujući vašoj pozitivnoj energiji i vašem optimizmu, okrenuta vremenu koje dolazi, ona oblikuje svoju sutrašnjicu željom da znanje ugradi u odluke, razvoj, u svoju budućnost – navela je također Bandić.

Troje od nagrađenih učenika – Muhamed Selimović, Lejla Nuhić i Božica Vasilj, u izjavi novinarima su kratko kazali da im nagrada mnogo znači i da će biti podsticaj u njihovom daljnjem radu te izrazili zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo njihov trud.

Nagrađeni učenici iz Zenice
– Faruk Kurić, OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica,
– Ahmed Čalkić, Prva gimnazija Zenica.

Iz Zeničko dobojskog kantona nagrađeni su i:
– Amela Smolo, OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, Donje Moštre Visoko,
– Lamija Kubat, OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj,
– Hanka Goralija, Gimnazija Visoko,
– Tarik Mujkić, Gimnazija “Rizah Odžečkić” Zavidovići

Priznanja je dobilo i 57 škola za doprinos uspjehu nagrađenih učenika, kako u redovnoj nastavi tako i u mnogobrojnim takmičenjima učenika u BiH te na međunarodnom nivou.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno