Zenica

VIDEO+FOTO: „Kreativci“ govore i pjevaju na znakovnom jeziku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: „Kreativci“ govore i pjevaju na znakovnom jeziku- U subotu 06.02.2021. godine u prostorijama Centra za mlade Zenica organizovana je dodjela uvjerenja polaznicima radionica projekta “Čujte nas!” za položen prvi stepen znakovnog jezika.

Čast nam je bila da ugostimo Savez udruženja gluhih i nagluhih FBiH iz Sarajeva kako bi uručili uvjerenja polaznicima, ali i pokazati da postoje mladi koji se zalažu za inkluziju i jednakost svih svojih sugrađana kroz edukaciju i komunikaciju.

Sekretar Saveza Čaković Sulejman je izrazio svoje zadovoljstvo i podršku za nastavak projekta “Čujte nas!“ te motivisao učesnike na dalji rad kako bi mogli postati certificirani tumači znakovnog jezika.

Vrlo je bitno da se kao zajednica borimo za osposobljavanje tumača znakovnog jezika u svim domenama života, a naročito u sferi medija. Posebno sada u dobu pandemije, tumači su od životne važnosti za ovu skupinu ljudi, jer sa obaveznim nošenjem maske na licu, čitanje sa usana govornika u medijskom prostoru je nemoguće. Samim time marginaliziramo osobe sa oštećenjem sluha i ograničavamo im pristup javnim informacijama, a ovaj problem se može vrlo lako riješiti ukoliko se obezbijedi tumač znakovnog jezika.

Polaznici će nastaviti sa radionicama i pohađanjem preostalih stepena znakovnog jezika uz instrukcije Jurić Branke, s ciljem da imamo grupu mladih certificiranih tumača znakovnog jezika kao jedan od dugoročnih rezultata projekta “Čujte nas!”

Pored uručenih uvjerenja o položenom prvom stepenu znakovnog jezika, Kreativcima Muslić Senadu i Dizdarević Zlatanu su uručene Zahvalnice za podršku i realizaciju ovog projekta kao i dalje razvijanje istog.

Podsjećamo, Udruženje Kreativci Zenica implementira projekat „Čujte nas!“ od 2019. godine, a dosadašnji rezultati su Priručnik znakovnog jezika u fotostripu „Čujte nas!“, panoi znakovne abecede postavljeni u Medicinskoj školi u Zenici, panoi slogana na znakovnom jeziku postavljeni u Centru za mlade u Zenici i JU Biblioteci Maglaj, pjesma i spot na znakovnom jeziku „Jedan je svijet“ te uspješno održan prvi ciklus kursa znakovnog jezika. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane za učešće u nastavku projekta „Čujte nas!“ da nam se jave na [email protected].

Detaljnije na www.kreativci.ba profilu Udruženje Kreativci Zenica na YouTube, Facebook, Twiter, Instagram i Linkedin socijalnim mrežama.

 

Udruženje „Kreativci“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno