Ljudi

VIDEO+FOTO: Komemoracija povodom smrti profesora Smajila Durmiševića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kolege, prijatelji i saradnici iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ali i akademske i književne zajednice Zenice, oprostile su se danas od prof.dr. Smajila Durmiševića, koji je preminuo u 65. godini života u Zenici, gradu za koji je posljednjih decenija bio profesionalno vezan.

Književnik, pjesnik, doktor, naučnik, ekolog, ali prije svega humanista i učitelj cijeli radni vijek je proveo u zdravstvu, a više od dvije posljednje decenije na čelu Službe zdravstvenu ekologiju i higijenu u Zavodu za javno zdravstvo, danas Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

– Iz stručnog ugla, postigao je u struci i nauci sve što se moglo postići. Ali ono što je posebno važno, sa velikim žarom i upornošću, podsticao je druge da se usavršavaju, da profesionalno napreduju. Veliki je broj stručnjaka raznih profila kojima je Smajil bio, na ovaj ili onaj način, mentor i učitelj. Malo je radnika Instituta koji bi mogli reći da im Smajil nije pomogao u njihovom profesionalnom razvoju. Ja sam jedan od tih koji ovom velikom čovjeku duguje zahvalnost na podsticanju i usmjeravanju u profesionalnom razvoju.Mi u Institutu smo tužni, ali ponosni, istakao je između ostalog u svom posljednjem pozdravu kolegi primarijus dr. Senada Huseinagić, direktor INZ-a, dodajući da je dr. Durmišević “javnozdravstvene probleme uvijek nazivao pravim imenom i nije se libio da otvoreno i u svakoj prilici potiče zajednicu i donosioce odluka u pravom smjeru”.

– Dragi Bog je htio da evo danas ovu komemoraciju držimo 5. juna na Svjetski dan zaštite okoliša, a sve prethodne godine je upravo on bio taj koji je cijelu bh. zajednicu poticao na razmišljanje i brigu za našu prirodu, okoliš, istakao je Huseinagić.

Prisutnima se obratio i profesorov sin Jasmin, koji je nastavio očevim stopama, te je danas doktor u istoj oblasti, zdravstvene ekologije i higijene, kao njegov otac.

On se zahvalio svima koji su jučer i danas kontaktirali porodicu, pružili podršku, te i ovim putem iskazali počast njihovom ocu i suprugu.

– Moj otac je mnogima bio mentor, učitelj, ali je meni bio najveći, kratko je rekao dr. Jasmin Durmišević.

Doktor Eniz Čolaković, predsjednik Udruženja javnozdravstvenih disciplina FBiH, u ime kolega iz cijele Federacije, istakao je važnost ličnog i emotivnog odnosa dr. Durmiševića kroz decenije, dodajući da je i on, kao i mnogi drugi, svoja prva saznanja, dileme i profesionalne izazove savladao upravo zahvaljujući savjetima, sugestijama i nerijetko mentorstvu profesora Durmiševića.

– Bilo je toliko stvari koje je prenosio na sve nas, toliko lijepog i edukativnog. I sada, danas smo u sali u kojoj je toliko puta organizovao skupove o zaštiti okoliša, pogotovo je simbolika da je to na ovaj dan, Dan okoliša da se opraštamo od njega, želeći mu laku žepsku zemlju, rekao je dr. Čolaković.

Od profesora Durmiševića su se oprostili i književni kritičar Željko Grahovac i književnik Said Šteta, koji je uputio posljednji pozdrav prijatelju u ime članova udruženja “Baton”.

Grahovac je istakao Durmiševićeve književničke sposobnosti i djela, dodavši da nažalost nikada nije prošao administrativnu barijeru da i formalno bude čaln Društva pisaca.

-U nivou jezika Smajil je bio na ovim južnoslovenskim područjima najbolji haiku pjesnik, a njegova djela su objavljivana u postojbini te vrste poezije, Japanu, ali i u više država svijeta, od SAD i Švedske, do Rumunije i država Balkana, istakao je Grahovac.

Književnik i član „Batona“, u kojem je Durmišević imao počasno mjesto, Said Šteta se oprostio emotivnim sjećanjem na kolegu književnika.

– Kada bi spomenuo Žepu i rodno selo Vratar, niz njegovo blijedo lice potekli bi svi žepski izvori, a ptice bi zapjevale na njegovim usnama. Bila je to zavičajna pjesma! Pričao mi je kako je započeo kuću u Žepi. Sanjao je da u tu kuću dolaze dobronamjerni  i tu nađu konak, baš kao onaj konak koji je nudilo i njegovo srce. Nije dosanjao taj san! Zato je njegova nestrpljiva duša krenula sama u Vratar, da tamo dobrotom sija, istakao je Šteta.

Nakon što su se prijatelji i rodbina oprostili od profesora Durmiševića nakon džuma namaza ispred Čaršijske (Sultan-Ahmedove) džamije u Zenici, ukop i dženaza će biti obavljeni u subotu u 13.30 sati u profesorovoj rodnoj Žepi.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno