Ljudi

VIDEO+FOTO: komemoracija povodom smrti bivšeg načelnika Zenice, Travnika i Novog Travnika Ezhera Eze Arnautovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: komemoracija povodom smrti bivšeg načelnika Zenice, Travnika i Novog Travnika Ezhera Eze Arnautovića – U Velikoj sali Grada Zenica danas je održan komemorativni skup povodom smrti bivšeg načelnika Zenice, Travnika i Novog Travnika, Ezhera Arnautoviću. Komemoraciji su prisustvovali bivši načelnici Zenice, aktuelni načelnici Novog Travnika i Travnika, te brojni gosti, prijatelji, članovi porodice i poznanici rahmetli Eze Arnautovića.

Zenicablog jr na svojoj FB stranici objavio video snimak komemoracije, na kojoj su govorili Midhat Kasap, moderator komemoracije i direktor Opće biblioteke Zenica, Ibrahim Šišić, izaslanik Predsjedavajućeg Parlamentarne Skupštine BiH, Refik Lendo, načelnik Novog Travnika i Faik Uzunović, ratni pomoćnik komandanta Trećeg Korpusa ARBiH i Arnautovićev saborac iz Komande.

U svojoj veoma bogatoj i zanimljivoj biografiji, Arnautović je bio predsjednik općine Zenica (1960-1965), te vijećnik Općinskog vijeća Zenica (2000-2004). Tokom posljednjeg rata je bio pomoćnik komandanta Trećeg Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Preminuo je u 93. godini života. Rođen u Travniku 1925. godine, bio je učesnik NOAR-a 1941-1945., a sa 23 godine je postao predsjednik Skupštine opštine Travnik, da bi šest godina kasnije preuzeo i funkciju prvog čovjeka opštine Novi Travnik. Bivša država mu je izrazila izuzetne zasluge u izgradnji društva, urbanizaciji i modernizaciji Novog Travnika pedesetih, odnosno, Zenice šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i privrednog jačanja Foče u istočnoj Bosni.

Bio je učesnik izgradnje omladinskih pruga Brčko-Banovići (1946) i Šamac-Sarajevo (1947), tokom kojih je obavljao više komandnih funkcija. U septembru 1965. godine lišen je slobode i smijenjen sa svih funkcija zbog optužbi za pljačku i zloupotrebu dužnosti. Osuđen je na kaznu zatvora od 17 godina robije zbog navedenih djela, te upućen na izdržavanje kazne u KPD Foča. Iz zatvora je izašao nakon pet godina i niza preinaka prvobitne presude.

U istoriji Zenice zabilježen je kao jedan od prvih ljudi u čijem mandatu je Grad doživio izuzetan napredak i izgradnju. Nakon rata općinsko vijeće je dijelu Obalnog bulevara dodjelilo ime Bulevar Ezhera Eze Arnautovića.

Dženaza će se klanjati danas poslije ikindije namaza u 16 sati ispred Sultan Ahmedove – Čaršijske džamije u Zenici, a ukop obaviti na Gradskom groblju Prašnice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno