Zenica

VIDEO+FOTO: Izložba „I žene su gradile Zenicu“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Izložba „I žene su gradile Zenicu“ – U organizaciji Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici je predstavljena izložba ‘I žene su gradile Zenicu’. „I žene su gradile Zenice“ projekat je studenata prve godine Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, koji su ga realizovali u saradnji sa svojim profesorima, s ciljem prepoznavanja i uvažavanja historijske uloge žene u razvoju grada.

Tokom pripremanja izložbe studenti su istraživali nazive ulica, bulevara, trgova, mostova, obrazovnih te javnih institucija u Zenici. Podaci pokazuju da se u Zenici nalazi ukupno 150 ulica, a tek dvije su nazvane po ženama, ulica Sestara Ditrih te ulica Kraljice Katarine, dok su po muškarcima nazvane 43 ulice. Prema istim podacima u Zenici se nalaze tri bulevara, šest trgova te četiri mosta od kojih nijedan nije nazvan po ženi. Od ukupno 35 osnovnih i srednjih škola na području grada Zenice ukupno 15 škola nosi nazive po imenima muškaraca, nijedna po ženi.

Ovakvi podaci motivirali su studente da predstave doprinos četiri žene. Natalije i Ljubice Vaclav, koje su bile prve nastavnice klavira u Osnovnoj muzičkoj školi i zahvaljujući njima, grad je izrodio brojne muzičare. Sanele Redžepagić koja je bila operna umjetnica, te je osnovana fondacija pod njenim imenom čija je misija širenje svijesti o prevenciji raka dojke. Sabahe Čolaković koja je tokom drugog svjetskog rata aktivno učestvovala u pokretima zaštite građana i borbe protiv okupatora.

Studenti očekuju da će ovom izložbom potaknuti nadležne da ne zanemaruju ulogu žene u zajednici. Tekst&Foto: Kerim Demiri



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno