Zenica

Video+foto: Identitet Bošnjaka-izazov XXI stoljeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Naučni skup „Identitet Bošnjaka-izazov XXI stoljeća“ – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ BiH organizovala je Naučni skup „Identitet Bošnjaka-izazov XXI stoljeća“.

Na naučnom skupu su učestvovali profesori Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu. Naučni skup je imao za cilj da prikaže identitet Bošnjaka od historijskih korijena, preko državnotvornog i pravnog identiteta, pa sve do kulturološkog identiteta.

Učestvovalo je desetak profesora, koji su svojim naučnim obrazlaganjem pokušali dati osvrt na identitet Bošnjaka, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Moderatori skupa su bili prof. dr. Dževad Drino i Sabina Kulenović.

S obzirom da Bošnjaci žive u multietničkoj dražavi i u multietničkom gradu, na početku samog skupa prisutnima su se obratili predstavnici Matice Hrvatske i Srpskog građanskog vijeća, koji su kratkim izlaganjem govorili o položaju Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini.

Naučnom skupu prisustvovali su zvaničnici ZDK i kantona Sarajevo,  Grada Zenice  i mnoge druge zvanice. Skup je održan u zgradi Pravnog i Ekonomskog fakulteta ( Fakultetska broj 1).

Učesnici su, prema najavi, bili i Šaćir Filandra   (Transformacija savremenog bošnjačkog identiteta), Ajdin Huseinspahić (Specifičnost društveno-ekonomskog uređenja i regulisanje braka i nasljeđivanje u srednjovjekovnoj Bosni do druge polovine XV vijeka), Ibrahim Pašić (Historijski identitet Bošnjaka između naučno utemeljene znanosti i velikodržavnih projekata Srbije i Hrvatske), Zlatan Delić
(Osporavanje identiteta Bošnjaka), Senija Milišić  (Historiografija i etnički identitet Muslimana/Bošnjaka (1960–1993), Nermin Tursić
(Uzroci, ciljevi i razmjere agresije na Bosnu i Hercegovinu 1991.–1995.),  Aida Abadžić Hodžić (Sedma i osma decenija 20. stoljeća – formativni period savremene bosanskohercegovačke kulture: Uloga i značaj bošnjačkih umjetnika), te Meldijana Arnaut Haseljić
(Genocid nad Bošnjacima i njihov identitet).

Na panelu KULTUROLOŠKI IDENTITET svoja izlaganja imali su Senadin Lavić (Europski identitet Bošnjaka), Sanjin Kodrić  (Identitet bošnjačke književnosti i specifičnosti njezina  kulturno-historijskog razvoja), Sanela Bašić (Rod, migracije i o(be)snaživanje: Narativi bosanskih žena,  Jasmina Talam (Bošnjačka muzička tradicija nekad i sad),  Alen Kalajdžija  (Bosanski jezik u protoku stoljeća), Amra Hadžimuhamedović (Memorija/sjećanja kod Bošnjaka: Memorijalizacija i razaranje bosanskog kulturnog pamćenja), Jasenko Karović
(Položaj i stanje savremenog obrazovanja i njegov sadržaj i perspektive u Bosni i Hercegovini, te Zuhdija Adilović  (Znameniti Bošnjaci islamske misli od Hasana Kjafije Pruščaka do Muhameda Seida Serdarevića).

Pogledajte video sa izjavama domaćina dr. Dževada Drine sa Pravnog fakulteta i predsjednika “Preporoda” Senadina Lavića, kao i foto galeriju sa skupa.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno