Politika

VIDEO+FOTO: Formiranje Vlade i skupštinske većine u ZDK- Šestorka skupila potpise, kažu da idu u formiranje vlasti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zgradi Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana je press konferencija predstavnika šest stranaka, koji su najavili da će formirati novu Vladu i skupštinsku većinu u ZDK. Iako je u medijima ranije objavljen “raspored fotelja”, na presici je rečeno da “dogovori još traju i da to nisu konačne pozicije”.

Učesnici kažu da će “nastaviti dogovore oko programske koalicije”, te drugim detaljima, prije ozvaničenja Vlade. Prema najavama novu vlast u ZDK će činiti zastupnici Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza i Naše stranke.

Proteklih sedmica vršeni su intenzivni pregovori o formiranju nove Skupštinske većine i Vlade ZDK. Na press konferenciji koja je održana medijima su se obratili predsjednik BHI-KF Fuad Kasumović, povjerenik KO DF ZDK Goran Bulajić, predsjednik KO SDP BiH ZDK Mirsad Mahmutagić, Mesud Ajanović predsjednik NiP ZDK, Behija Kulović povjerenica KO Naša stranka ZDK i Hašim Mujanović ispred NES ZDK.

“Da ispoštujemo volju građana ZDK-a, ova koalicija broji oko 83.000 glasova, što je apsolutna većina na kantonu. Mi smo po objavi rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, razgovarali i na kraju, po meni, napravili veoma jaku i na čistim osnovama koaliciju, koja ima plan vladati naredne četiri godine. Razgovarano je o svim temama pa i o ministarstvima, ali to još uvijek nije dogovoreno i nije završeno” istakao je predsjednik BHI-KF i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Povjerenik Kantonalnog odbora Demokratske fronte – Željko Komšić za ZDK Goran Bulajić istakao je kako su, kao Kolicija za državu Željko Komšić, pristupili ovom projektu te da žele izvršiti reforme u svim segmentima.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu, sa ovom energijom i entuzijazmom, koji smo pokazali proteklih dana i nastaviti, ispoštovati rokove koji se tiču imenovanja mandatara, a nakon toga i prijedloga za Vladu ZDK” kazao je Bulajić.

BHI-KF, kao i SDP BiH, osvojila je po pet mandata za novi saziv SZDK, a predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Mirsad Mahmutagić, koji je i načelnik Općine Maglaj, naglasio je da daju punu potporu ovoj programskoj koaliciji.

“Građani su kroz ovaj broj glasova – preko 80.000, za ovih šest političkih subjekata, kroz svoje glasove iskazali namjeru za promjenama. Mi ćemo učiniti te promjene. Praktično, bit ćemo servis građana ZDK, ali i pokretač razvoja” podvukao je Mahmutagić.

Predsjednik Izvršnog odbora Kantonalne organizacije Naroda i Pravde ZDK te član Predsjedništva NiP-a Mesud Ajanović ističe kako “ova koalicija predstavlja potpuno novu dimenziju kada je u pitanju ZDK”.

“Ovo je prvi put u novijoj bh. istoriji, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se pojavila ovakva jedna koalicija u našem kantonu, koja je zaista opredjeljena na potpuno građanskim osnovama” kazao je Ajanović.

Povjerenica Kantonalnog odbora Naše stranke ZDK-a Behija Kulović, koja će biti i jedina zastupnica svoje stranke u SZDK, izrazila je zadovoljstvo što su se okupili oko programske koalicije.

“Naš potpis na ovaj sporazum je u stvari garant da nastavljamo pregovore i procese o programskoj koaliciji, ali i o mehanizmima kako kontrolisati taj program i njegovu provedbu” kazala je Kulović.

Gradonačelnik Zavidovića i član Predsjedništva Narodnog evropskog saveza (NES) Hašim Mujanović, čija je stranka osvojila dva mandata, obratio se također novinarima u ime te partije.

“Vjerujem da dijelim i stav naših kolega iz ove koalicije da nećemo biti robovi stranačkih kadrova ili stranačkog kadroviranja – da će ova koalicija biti otvorena za građanski koncept. Odnosno, da će pristup u rješavanju problema na nivou ZDK-a, a i šire, imati i nestranačke osobe, ukoliko imaju kompetencije, struku i kvalitet” kazao je Mujanović.

O čemu je bilo govora možete pogledati u video prilogu:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno