Info

VIDEO+FOTO: EU isporučila ZDK-u zaštitnu opremu vrijednu 100.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: EU isporučila ZDK-u zaštitnu opremu vrijednu 100.000 KM – Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini isporučila je Kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zaštitnu medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sektora u vrijednosti od 100.000 KM. Donacija se sastoji od 101.000 nesterilnih jednokratnih rukavica, 20.000 navlaka za obuću i 6.050 zaštitnih odijela.

Richard Maša, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, rekao je da se isporukom nove donacije ukupna vrijednost pomoći EU ovom kantonu od početka pandemije virusa COVID-19 približila iznosu od jedan milion maraka. Oprema predstavlja dio medicinske pomoći Evropske unije za BiH ukupne vrijednosti 7 miliona eura, koja se od marta ove godine isporučuje širom zemlje

– BiH će u isto vrijeme dobiti pomoć za ekonomski razvoj. Obezbijedili smo grantove u vrijednosti 73 miliona eura, a u isto vrijeme smo osigurali 250 miliona eura makrofinansijske pomoći koju može BiH koristiti direktno iz naše Evropske centralne banke – rekao je Maša.

Nabavka opreme izvršena je preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), kao implementacijskog partnera EU, s kojim Vlada ZDK-a od početka pandemije vrši nabavku opreme za potrebe zdravstvenog sektora. Isporuku nove donacije izvršili su pripadnici tima EUFOR-a u BiH.

– Danas je još jedan primjer posvećenosti EU-a i EUFOR-a građanima Bosne i Hercegovine i predstavlja samo jedan mali dio kontinuirane pomoći koju EU pruža za podršku medicinskim ustanovama tokom ove pandemije – rekao je pukovnik Anastas Bakalov, zamjenik šefa Generalštaba EUFOR-a.

Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a (KUCZ), zahvalio se na donaciji u ime Vlade ZDK-a, navodeći da je medicinska zaštitna oprema u ovom momentu najpotrebnija zdravstvenom sektoru, s obzirom da je posljednjih mjeseci povećana potrošnja ove opreme zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Naglasio je da je KUCZ, uz saglasnost Vlade ZDK, od početka pandemije nabavila zaštitnu medicinsku opremu vrijednu 2,5 miliona KM.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno