Zenica

VIDEO+FOTO: Duraković posjetio premijera Pivića – ZDK spreman sistemski urediti pomoć povratnicima u RS

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

POTPREDSJEDNIK DURAKOVIĆ POSJETIO PREMIJERA PIVIĆA: ZDK SPREMAN SISTEMSKI UREDITI POMOĆ POVRATNICIMA U RS

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković predstavio je danas premijeru Zeničko-dobojskog kantona Neziru Piviću, ministrima u Vladi i predsjedavajućem Skupštine Ćazimu Huskiću program strateške pomoći povratnicima u ovaj entitet, koji bi se realizovao u kantonima i Federaciji BiH kroz donošenje odgovarajućeg zakona po modelu iz Kantona Sarajevo.

Duraković je naveo da je Kanton Sarajevo donio zakon samo za područje Srebrenice, a da bi ostali kantoni po istom modelu obuhvatili pogranične i druge općine u RS-u u kojima žive povratnici.

– Tu ne postoji ni zakonska niti moralna prepreka da se ovo pitanje reguliše na jedan sistemski način, a u okviru onoga što kantoni već rade. Svaki od kantona zaprima zahtjeve povratničke zajednice po svim aspektima življenja, od pomoći privredi, poljoprivredi, stambenoj izgradnji, putnoj infrastrukturi i sve ono što je tu da uokvirimo u jedan zakon koji bi to definisao i pomogao i kantonu a i korisnicima prava te da se kroz jedan ured, koji bi djelovao na tom prostoru, omogući našim ljudima kako pravnu pomoć, tako i pomoć u ostvarivanju prava kroz birokratske procedure – rekao je potpredsjednik Duraković.

Premijer Pivić je istakao da je Zeničko-dobojski kanton i do sada pružao pomoć povratničkoj populaciji u RS-u te da je spreman nastaviti pomagati povratnicima i tu pomoć regulisati zakonom.

– Za sve nas je to apsolutno prihvaljivo, jer mi svakako već unutar svojih projekata pružamo određenu pomoć povratnicima u RS. Smatramo da je jako dobro i važno da svaki projekat i realizacija tih projekata dobiju jedan sistemski pristup i mi ćemo svakako na narednim sastancima unutar Vlade i Skupštine razmotriti mogućnosti kako i na koji najbolji način realizirati podršku našim povratnicima u RS – rekao je premijer Pivić.

Press služba ZDK

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno