Kultura

VIDEO+FOTO: “Državni lopov” sa ličnom kartom putuje svijetom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: “Državni lopov” sa ličnom kartom putuje svijetom –  Kada je prošle godine Studio Teatar iz Zenice uvrstio komediju “ Državni lopov”u festival “Ljetne večeri”, predstava se čekala kao dragi gost koji izdaleka treba stići u Zenicu. U ljetnoj kišnoj noći, sjećam se, pred sami završetak predstave nebo se otvorilo, da je predstava morala biti prekinuta. Ono što je ostalo upamćeno, jeste da je publika nijemo stajala na kiši ispod čempresa u dvorištu BKZ “Preporod” i čekala da prestane, kako bi ugledala kraj. I desilo se!

Ovacije nakon predstave potvrdile su da se radi o komediji nad komedijama. Na tekst Fadila Hadžića, velikog komediografa, osnivača zagrebačkog “Kerempuha”, kojeg je napisao prije četrdeset godina, tri mlada glumca, Nusmir, Irfan i Adem (u likovima Kikija, Marka i Joze) su prije ravno četrnaest godina, napravili predstavu koja i danas isto puni dvorane. Njeno premijerno izvođenje desilo se u Zavidovićima, rodnom gradu glumca Nusmira Muharemovića.

Ostalo je historija. Ali, o čemu govori sama predstava?

“Državni lopov” razvija priču dvojice zatvorenika i čuvara. Jednog sitnog lopova, ljubavnog varalicu, i drugog “državnog lopova” koji u zatvoru ima povlašten status. Pored njih je zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu. Angažmanom silnih advokata “državni lopov” biva pušten na slobodu, a sitni varalica Kiki, kojeg sjajno igra Nusmir Muharemović, ostaje još dvije godine, da kako reče, “ljetuje o državnom trošku”.

Nije li iz ovih nekoliko rečenica očito, da nam se “ Državni lopov” igra skoro pa svakodnevno u našim tužilaštvima i sudnicama. Dok nas kroz pravosudne šipile ubija propuh režiranih suđenja, u kojem “velike ribe” budu najčešće zadržane u pritvoru samo do suđenja i odmah puštene, sitni lopovi i varalice ostaju iza rešetaka da posvjedoče kako je snaga zakona vidljiva okom.

Koliko ova komedija reflektuje stanje društva u kojem trenutno jesmo, toliko njena duhovitost, prožeta izuzetnom izvedbom glumačke postave koju čine: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija, koji je unazad pet godina zamjenio Adema. Tako je “Državni lopov” nadrastao neke komedije koje su bile sinonim ismijavanja vlasti. Hirurški duboko zarezujući u samo tkivo društvenog sistema, ova komedija čini to toliko duhovito, da ljubiteljima teatra otvara magacine endorfina, ostavljajući ih ovisnim da predstavu pogledaju ponovo. Samo sa ličnom kartom izuzetnog teatarskog djela i prepoznatljivog humora, “Državni lopov” putuje svijetom. U naredna tri mjeseca ima ugovorena gostovanja u R Hrvatskoj, Švicarskoj, Luksemburgu i nekoliko gradova Bosne i  Hercegovine. Do sada  je igrala u brojnim gradovima u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj.Tako „ Studio Tetar” Zenica, koji u potpunosti stoji iza ove komedije, hodi zvjezdanim visinama teatra, skalu po skalu, sigurno i prepoznatljivo. Ako smo sve manje u prilici vidjeti „državnog lopova” iza rešetaka neučinkovitog sistema, onda će ova predstava bar na trenutak razgaliti osjećaj nelagode, i ostaviti nam na licu nasušno potreban osmijeh.

Piše: Said Šteta, književnik i novinar



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno